Man op een bankje in de mist
NOS NieuwsAangepast

Kwart van de mensen heeft hersenaandoening, vaak niet zichtbaar

Een op de vier Nederlanders heeft een hersenaandoening. Vorig jaar stonden er 3,8 miljoen mensen met een hersenaandoening geregistreerd bij de huisarts. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van de Hersenstichting.

Van de mensen met een hersenaandoening hebben er 1,9 miljoen een psychische stoornis zoals depressie, angst- en paniekstoornissen. 1,3 miljoen mensen kampen met een chronische hersenaandoening, zoals dementie, de ziekte van Parkinson of epilepsie.

De aantallen zijn kleiner voor niet-aangeboren hersenletsel zoals door een beroerte of een ongeluk (645.900), slaapstoornissen (506.200) en hersenaandoeningen die bij baby's blijken te bestaan, zoals een verstandelijke beperking (100.400).

2,1 miljoen van de geregistreerde mensen met een hersenaandoening is vrouw, 1,7 miljoen man. Veel mensen zoeken geen medische hulp, dus staan niet geregistreerd. Dat betekent dat de werkelijke cijfers nog hoger liggen.

Het is voor het eerst dat er is gekeken naar hersenaandoeningen in zijn geheel, zegt neurowetenschapper Laura Rigter van de Hersenstichting, die vandaag start met een campagne om de impact van een hersenaandoening te laten zien. "Dat geeft een heel nieuw inzicht."

Miljarden

De stichting heeft ook gekeken naar de zorgkosten. "Die zijn zo'n 25 miljard euro per jaar en dat vinden wij ook behoorlijk veel", zegt Rigter. Dat is 27 procent van de totale zorgkosten in Nederland. "Dat zijn bijvoorbeeld bij psychische aandoeningen de kosten voor de ggz en bij hersenletsel de kosten voor revalidatie."

De Hersenstichting wil laten zien dat er behoorlijk veel mensen zijn met een hersenaandoening en dat dat niet altijd even zichtbaar is. "Vervolgens willen we daar wat aan gaan doen door middel van onderzoek, maar ook door de zorg voor de patiënten van nu te verbeteren, in de hoop dat dan die kosten omlaag gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl