Gemeenten zien niet veel in centrale vuurwerkshows
Hugo van der Parre
Research-redacteur
Hugo van der Parre
Research-redacteur
De oproep van Stichting Maatschappij en Veiligheid om bij Oud en Nieuw speciale vuurwerkshows te organiseren, heeft weinig effect gehad. Uit een rondgang van de NOS blijkt dat maar in acht gemeenten een vuurwerkevenement is gepland.
De Stichting Maatschappij en Veiligheid, waarvan Pieter van Vollenhoven voorzitter is, denkt dat professionele vuurwerkshows, in combinatie met vuurwerkvrije zones, tot minder schade en slachtoffers zullen leiden bij Oud en Nieuw.
Van de 273 gemeenten die antwoord gaven op vragen van de NOS zeggen alleen Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Apeldoorn, Hilversum en Zoetermeer zelf een vuurwerkshow te organiseren. In Rotterdam is bovendien eerder op de avond een vuurwerkshow speciaal voor de kinderen.
In Zaltbommel organiseren bewoners zelf, net als vorig, jaar een vuurwerkevenement. Het Groningse Ten Boer betaalt mee aan een vuurwerkshow van een kwartier die de Vereniging van Dorpsbelangen op verzoek van de gemeente organiseert. Negen andere gemeenten geven aan dat er nog niets is beslist.
Vuurwerkvrije zones
Het enthousiasme voor vuurwerkvrije zones bij gemeenten is groter, maar ook niet meer dan vorig jaar. Een op de vijf gemeenten stelt vuurwerkvrije zones in rond ziekenhuizen, verzorgingshuizen, kinderboerderijen of winkelcentra. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar. Villadorpen als Wassenaar, Blaricum, Bloemendaal en Heiloo verbieden het afschieten van vuurwerk in de buurt van huizen met een rieten dak.
Afsteekperiode
Vuurwerk mag nu worden afgestoken tussen 18.00 en 02.00 uur. Negentig procent van de gemeenten is daar tevreden over. Vijftien gemeenten (6 procent) geven de voorkeur aan een kortere afsteekperiode. Zoetermeer pleit voor een beperkt tijdvak rond middernacht, omdat uit evaluaties al is gebleken dat inkorting bijdraagt aan een rustiger verloop van de jaarwisseling. Verschillende gemeenten signaleren dat veel overlast van knalvuurwerk juist voor 18.00 uur wordt ervaren.
Totaal verbod
Vijftien gemeenten zien het liefst dat er een totaal verbod komt op consumentenvuurwerk, maar ze beseffen dat zoiets alleen landelijk geregeld kan worden. Nadat twee basisscholen afbrandden in zijn gemeente, voerde burgemeester Hellegers van Uden twee jaar geleden al actie voor een algeheel verbod. Tevergeefs kaartte hij dat ook aan bij de Tweede Kamer.
Een nare ervaring motiveert kennelijk, want ook Alkmaar, dat op 1 januari 2015 een vuurwerkbrand meemaakte, is voorstander van een verbod.
Inspraak
Sommige gemeenten betrekken de inwoners actief bij het vuurwerkbeleid. Dat doen onder andere Bloemendaal en Brummen. Enschede, dat in 2000 de grote vuurwerkramp meemaakte, heeft via een zogeheten stadsdialoog 34 ideeën verzameld waarvan er een paar met behulp van subsidies worden uitgewerkt. Daaronder zijn een project om scholieren beter voor te lichten en een voorstel om op een aantal plekken vrijwillig vuurwerkvrije zones te creëren met bordjes die bewoners voor hun raam of deur kunnen plaatsen.