NOS SportAangepast

Volvo Ocean Race: frustratie en de boot missen in tweede etappe

Volvo Ocean Race: terugblik etappe 2

Bijna twee dagen na winnaar Mapfre zijn alle deelnemers aan de Volvo Ocean Race aangekomen in Kaapstad, de finishplaats van de tweede etappe.

Team Brunel van schipper Bouwe Bekking voer na 7.000 zeemijlen (ongeveer 13.000 kilometer) als vierde de Zuid-Afrikaanse haven binnen. Schipper Simeon Tienpont eindigde met Team AkzoNobel als vijfde.

Beste Nederlandse was opnieuw Carolijn Brouwer, die als tweede eindigde met de Chinese boot Dongfeng.

Uitslag etappe 2

1. Mapfre (Spa)
2. Dongfeng (Chn)
3. Vestas (Den/VS)
4. Brunel 
5. AkzoNobel
6. Sun Hung Kai/Scallywag (Hko)
7. Turn the Tide on Plastic (VN)

Schipper Bouwe Bekking lag kort voor het eind nog in kansrijke positie, maar moest de topdrie toch laten gaan. "Drie dagen voor Kaapstad moesten we een gaatje laten van 10 mijl tot de kop. Die 10 mijl werd 100 mijl en dat is best frustrerend. Maar ook dat is zeilen."

Voor Simeon Tienpont, schipper van AkzoNobel, was het contrast nog groter. Zijn boot lag een week geleden nog aan de leiding. Nadat een aantal strategische keuzes verkeerd was uitgepakt, was een heuse eindsprint nodig om alsnog de vijfde plaats binnen te slepen.

"Ik ben tevreden met de vijfde plaats", aldus Tienpont. "Iedereen zit aan boord voor een podiumplaats. Natuurlijk is het dan teleurstellend om te moeten vechten voor de vijfde plaats. Ik ben heel trots dat dat gelukt is."

Concurrente Annemieke Bes werd zesde met haar Hongkongse boot Sun Hung Kai/Scallywag. Ook haar team had onderweg moeite met het vinden van de juiste wind. "We hebben een paar keer even de boot gemist."

Op naar Melbourne

Ook in het algemeen klassement bezetten de twee Nederlandse boten plaats vier en vijf. Op ruime achterstand van leider Mapfre is AkzoNobel is vierde en Brunel vijfde.

De derde etappe in de Volco Ocean Race start op 10 december. Dan wordt er gevaren van Kaapstad naar Melbourne in Australië.

Klassement na twee races

1. Mapfre (Spa)14 pnt
2. Vestas (Den/VS)13 pnt
3. Dongfeng (Chn)11 pnt
4. AkzoNobel7 pnt
5. Brunel6 pnt
6. Sun Hung Kai/Scallywag (HKo)5 pnt
7. Turn the Tide on Plastic (VN)2 pnt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl