1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Wikimedia/Mbure - CC BY-SA 4.0
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse celebs willen vrijlating van misbruikte vrouw (en moordenaar)

Dertien jaar zit de 29-jarige Amerikaanse Cyntoia Brown inmiddels vast. Ze zit een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op een man in 2004. Brown zelf zegt dat ze na een mislukte jeugd, die in het teken stond van misbruik en drugsgebruik, werd verkracht en gedwongen tot prostitutie. Ze was 16 toen ze de moord pleegde. Nu nemen sterren als Rihanna, Snoop Dogg en Kim Kardashian het voor haar op. Wie is deze vrouw?

De jeugd van Brown was niet eenvoudig. Volgens advocaat Charles Bone, die sprak met The New York Times, dronk haar moeder tijdens de zwangerschap elke dag whiskey. Ze ontwikkelde daardoor vermoedelijk een ontwikkelingsstoornis, die verband houdt met het alcoholmisbruik van haar moeder. De situatie werd onhoudbaar en de vrouw, toen nog een meisje, werd geadopteerd door een andere familie.

Cut-throat

Het mocht allemaal niet baten: ze verliet vroegtijdig de basisschool en vertrok naar Nashville. Daar woonde ze in een motel met een pooier die bekendstond onder de naam 'Cut-throat'. Hij misbruikte en verkrachtte haar en dwong de vrouw tot prostitutie.

Op 6 augustus 2004, de dag van de moord, had Brown een afspraak met Johnny Allen. Hij was 43, zij 16. Ze was min of meer 'gekocht' door hem.

Brown en Allen gingen samen naar zijn huis, waar de oud-militair vol trots zijn wapencollectie aan haar liet zien. Wat zich exact heeft afgespeeld in het huis is altijd vaag gebleven, maar uit rechtbankdocumenten blijkt dat Brown bang was voor Allen en dacht dat hij op een gegeven moment een wapen pakte.

Op dat moment besloot ze uit haar eigen tas een wapen te pakken. Dat had ze gekregen van Cut-throat. Ze schoot Allen dood, nam geld en wapens van hem af en sloeg op de vlucht.

'Zelfverdediging'

Later werd ze opgepakt in een hotel. Allen was naakt aangetroffen in zijn bed, in een plas bloed. Zelfverdediging, zei Brown.

Maar daar ging de rechtbank niet in mee: ze werd uiteindelijk veroordeeld tot levenslang. De juryrechtbank oordeelde dat de vrouw schuldig was aan een roofmoord. Pas als ze 69 is, krijgt ze de kans om voor gratie in aanmerking te komen.

Inmiddels is ze volgens de mensen die haar steunen uitgegroeid tot een modelgevangene. Zo haalde ze haar kunstdiploma en studeert ze door voor een bachelor-diploma.

Nieuwe interesse

Hoewel er op lokaal niveau best wat aandacht was voor de zaak-Brown, ging het nieuws aan veel Amerikanen voorbij, tot dinsdag. Een precieze oorzaak is volgens Amerikaanse media moeilijk te geven, maar vermoedelijk heeft een reportage van een lokale tv-zender iets met de hernieuwde aandacht te maken.

Veel bekende mensen hebben nu opgeroepen tot steun voor Brown. Sterren als Rihanna en Snoop Dogg hebben opgeroepen tot haar vrijlating. Kim Kardashian heeft haar advocaat gevraagd te helpen om de vrouw vrij te krijgen. En ook is er een petitie gestart, die al meer dan 360.000 keer is getekend.

Of ze door de aandacht ook echt op vrije voeten komt is de vraag. De aanklager van destijds, Jeff Burks, zegt op de lokale tv dat Brown niet als slachtoffer moet worden gezien. "Ze werd niet verhandeld of gebruikt als seksslavin", zegt hij. "Het is niet eerlijk naar het slachtoffer en zijn familie toe dat hun kant van het verhaal niet wordt gehoord."

Pijnlijk is wel dat de wet inmiddels is aangepast. Vandaag de dag zou de vrouw worden gezien als kindslachtoffer van mensenhandel - en niet meer als dader.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl