NOS NieuwsAangepast

Minister: achter rellen Brussel zit mogelijk een netwerk van infiltranten

Achter de rellen van gisteren in Brussel zit vermoedelijk een netwerk van infiltranten, zegt de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Het was de derde keer in drie weken dat er rellen uitbraken in de stad. Belgische media melden dat Jambon wil laten onderzoeken of er een verband is.

Bij het Paleis van Justitie in Brussel liep gisteravond een vreedzame betoging tegen slavernij in Libië uit op rellen. Tientallen relschoppers richtten vernielingen aan en zochten de confrontatie met de politie. Een agent liep een schedelbreuk op toen een steen tegen zijn hoofd werd gegooid.

Opnieuw rellen in Brussel

De oproerkraaiers vielen ook verslaggevers van de Belgische televisiezenders VTM en VRT lastig.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De vandalen waren jongeren van allochtone afkomst, zei Jambon. Zij hadden volgens de minister niets te maken met de betoging en zagen enkel een mogelijkheid om vernielingen aan te richten. "Als er een systeem achter de rellen zit, moet dat blootgelegd en opgerold worden."

Toeval?

De Belgische autoriteiten zitten in hun maag met het geweld tegen de politie, vertelt correspondent Sander van Hoorn. "De arrestanten hebben iedere keer de leeftijd van leerlingen van de middelbare school. Ze beginnen zich hier nu af te vragen of dat toeval is of dat er sprake is van een vorm van organisatie."

Jambon zei verder dat er snel kon worden opgetreden omdat er vanwege de betoging veel agenten op de been waren. 71 relschoppers werden opgepakt. De politie roept mensen op beelden van de rellen te delen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl