Zorgcomplex Ons Koningsoord in Berkel-Enschot
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Mantelzorg in ruil voor lage huur: jong en oud trekt in Brabants klooster

In het voormalige trappistenklooster in Berkel-Enschot gaan zowel jongeren als ouderen wonen, op voorwaarde dat de jongere bewoners een beetje gaan zorgen voor hun bejaarde huisgenoten. Gisteren organiseerde de initiatiefnemer een speeddate voor de bewoners om elkaar beter te leren kennen.

De jongere bewoners tekenen niet alleen een contract voor de huur van hun kamer, maar ook voor twee uur vrijwilligerswerk per week. In totaal gaan zo'n zestig jongeren en tachtig ouderen onder één dak wonen. De studenten gaan bijvoorbeeld boodschappen doen, een praatje maken, op de koffie of ze doen een spelletje met de oudere bewoners.

De jongeren krijgen in ruil een flinke korting op de huur. Steunkousen aantrekken of ouderen wassen hoeven ze niet, dat blijft een taak van zorgprofessionals. "Het zijn zeker geen zorgtaken, daar zijn de studenten niet voor bevoegd", vertelt initiatiefnemer Hanne Schippers aan Omroep Brabant.

Helpen

"Het is gewoon heel leuk om mensen te leren kennen", vertelt de 22-jarige studente Daphne van Gestel. "Ik heb zin om ze te helpen. Daar maak ik graag tijd voor, ook al heb ik het druk."

De 78-jarige Harry Hendriks hoopt dat de studenten kunnen helpen met z'n computer. "Daar raak ik de draad altijd mee kwijt. De vernieuwingen gaan zo snel." De 73-jarige Anneke van den Boom zou graag zien dat de studenten helpen een jeu-de-boulesbaan aan te leggen. "Daar heeft iedereen dan straks plezier van."

Gerenoveerd

Het voormalige trappistinnenklooster uit 1937 is ingrijpend gerenoveerd en omgebouwd tot woonzorgcomplex. Na een jarenlange verbouwing opende het opgeknapte rijksmonument eind september. De laatste, nieuwe bewoners verhuizen de komende weken naar het complex.

Advertentie via Ster.nl