NOS NieuwsAangepast

Honderden Turkse truckers tegengehouden bij Hongaarse grens

Honderden vrachtwagens uit Turkije komen niet voorbij de Hongaarse grens, melden Turkse media. Zo'n 400 trucks, met onder meer vrachten voor Nederland en Duitsland, wachten op de benodigde reisdocumenten.

De Hongaarse douane weigert de papieren te verstrekken, zegt het hoofd van de Turkse koepelvereniging voor vrachtverkeer. Hongarije zou het niet eens zijn met een een besluit van het Europese Hof van Justitie, waardoor Turkse truckers met goederen voor EU-lidstaten geen belasting meer hoeven te betalen.

Door de Hongaarse blokkade staan 80 vrachtwagens stil op de grens tussen Roemenië en Hongarije. De overige 320 trucks, met ladingen voor Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en Denemarken wachten bij Kapikule, een grenspost tussen Bulgarije en Turkije.

Verbroken belofte

Het Europese hof stelde vorige maand een Turks transportbedrijf dat weigerde doorvoerrechten te betalen in Hongarije, in het gelijk. De firma beriep zich op bepalingen in het douaneverdrag tussen Turkije en de Europese Unie.

Hongarije zei na de uitspraak dat Turkse truckers in ieder geval tot het einde van het jaar mochten doorreizen, maar blijkt die toezegging nu niet na te komen. Volgens de Turkse koepelvereniging kost de Hongaarse blokkade zowel Turkije als Hongarije veel geld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl