NOS VoetbalAangepast

Kritische Kluivert ook niet tevreden: nu fitter, vrolijker en lekkerder

Toen Justin Kluivert voor het eerst zijn opwachting maakte bij Ajax, had hij weinig tijd nodig om de harten van de voetbalvolgers te veroveren. De aanvaller maakte meteen duidelijk waar hij voor staat: een feilloze balbehandeling en ongeremde vrolijkheid.

Justin Kluivert

Op het veld in Zwolle maakte de toen 17-jarige Kluivert indruk met frivole acties, om daarna met een fijne mix van oprechte bescheidenheid en ouderwetse Ajax-branie een sms'je van zijn vader voor te lezen..

Ook na die vertederende entree bleef Kluivert in de eredivisie indruk maken. En niet alleen op de Nederlandse velden, maar ook op die van Schalke 04 en Olympique Lyonnais.

Verleden tijd

Maar wie de namen van die Europa League-tegenstanders uitspreekt, proeft meteen dat dat avontuur in Amsterdam alweer veel langer geleden voelt dan de tijd die er sindsdien in werkelijkheid is verstreken.

En misschien geldt dat ook wel voor dat enthousiaste debuut van Kluivert, nu tien maanden geleden. Sinds de zomerstop hebben de Ajax-supporters namelijk nog maar weinig van zijn dribbels kunnen genieten.

Kluivert: fitter, vrolijker, lekkerder

Kluivert is zelf de eerste om toe te geven dat zijn seizoensstart niet echt sprankelend was. "Ik was zelf ook zeker niet tevreden over mijn spel. Het was gewoon niet goed. Het is belangrijk om rendement te halen en dat was er even niet bij mij. Toen koos de trainer voor een ander en dat heeft goed uitgepakt."

Van rechts naar links

Daarmee doelt Kluivert op David Neres, die hem als rechtsbuiten uit de ploeg speelde. Door een blessure van linksbuiten Amin Younes kreeg Kluivert vorige week tegen NAC voor het eerst in twee maanden weer eens een kans in de basis. Als linksbuiten bovendien, de positie waarop hij het liefst speelt, maar zo weinig wordt opgesteld.

"Ik heb daar weleens met de trainer over gesproken, maar hij ziet me graag op rechts omdat ik dan meer diepgang heb en het veld groot houd, terwijl ik op links meer de neiging heb om naar binnen te kruipen."

Discipline vs vrije rol

Toch zag Marcel Keizer dat Kluivert tegen NAC zijn taken ook op de linkerflank naar wens invulde. "Hij heeft gedisciplineerd gespeeld. Daarmee bedoel ik dat hij niet overal op het veld te vinden was", sprak de trainer na afloop van het met 8-0 gewonnen duel.

"Want hij wil in al zijn enthousiasme nog wel eens heel veel ballen hebben. Daar is niks mis mee, maar hij moet dan wel op links blijven. Al heeft hij ook wel een beetje een vrije rol."

Justin Kluivert bij Jong Oranje

Het is waarschijnlijk dat Kluivert die rol vanmiddag ook krijgt in het thuisduel met Roda JC. Younes zit weer niet bij de selectie wegens een blessure. "Ik ben er in ieder geval klaar voor", zegt de jonge aanvaller.

Fitter en vrolijker

Die laatste zin klinkt als een standaardtekst uit het boek van een mediatrainer, maar is in dit geval meer dan dat. Kluivert heeft naar eigen zeggen namelijk de mindere fase achter zich gelaten en kijkt ernaar uit om dat te bewijzen.

"Ik voel me fitter, vrolijker en lekkerder dan een paar maanden geleden. Toen had ik wat pijntjes hier en daar en zat ik ook niet goed in mijn vel. Nu ben ik weer topfit en dat voelt heel goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl