Protesten in Islamabad
NOS NieuwsAangepast

Protest godslastering Pakistan zwelt aan, leger wacht af

In de Pakistaanse hoofdstad Islamabad zwelt het protest aan tegen de minister van Justitie. Een menigte die al sinds 8 november een belangrijk kruispunt in de stad blokkeert, eist zijn ontslag wegens godslastering.

Gisteravond vielen bij gewelddadige confrontaties tussen leger en politie en de fundamentalistische moslims zes doden en zeker 200 gewonden. Ook de inzet van het leger heeft het protest nog niet kunnen breken.

Militairen houden zich nu afzijdig, maar staan gereed om opnieuw in te grijpen.

Besprekingen

De Pakistaanse pers meldt dat er besprekingen gaande zijn met de leiders van de protest. Een geestelijke heeft gezegd dat de betogers bereid zijn tot een waardige terugtocht als de minister het veld ruimt.

Minister Zahid Hamid had voorgesteld om een zin in de eed die parlementariërs op Mohammed moeten zweren, te veranderen. De voorgestelde tekst, die in de ogen van de betogers godslasterlijk was, is ijlings teruggedraaid, maar dat kon de woede niet intomen.

Stenen en brandstichting

Om een escalatie te voorkomen had de regering de troepen gisteren opgedragen niet te hard op te treden. Leger en politie waren met 8000 man gisteravond veruit in de meerderheid, maar slaagden er niet in de orde te herstellen; de Pakistaanse media spreken dan ook van een slecht geplande operatie van de veiligheidstroepen.

Het kwam zaterdag tot een bloedig treffen, nadat de demonstranten de politie met stenen bekogelden en auto's in brand hadden gestoken. Alle dodelijke slachtoffers zijn betogers; onder de gewonden zijn ook politieagenten die door de demonstranten in een hinderlaag waren gelokt en vervolgens werden aangevallen.

Het protest verspreidde zich gisteren ook naar andere steden. In Karachi vielen 35 gewonden, onder wie twee politieagenten, toen betogers ook daar straten blokkeerden en winkeliers dwongen hun zaak te sluiten. Ook in Lahore en elders kwam het tot ongeregeldheden. Op last van de regering mogen tv-zenders geen live verslaggeving meer doen van de protesten. Ook sociale media als Twitter zijn aan banden gelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl