Bottas op pole in Abu Dhabi, Verstappen op P6

Max Verstappen AFP

Valtteri Bottas start zondag in de laatste grand prix van het seizoen verrassend van pole. Op het circuit Yas Marina in Abu Dhabi lukte het de Finse Formule 1-coureur teamgenoot en wereldkampioen Lewis Hamilton achter zich te houden. Max Verstappen bleef op de zesde plaats steken.

Hamilton heerste in de trainingen, maar kon het in de derde en laatste sessie van de kwalificatie niet waarmaken. Bottas opende met 1.36,231, de Brit gaf 0,172 in zijn eerste poging toe.

Hamilton probeerde het nog een keer in de slotronde, maar slaagde er niet in om zijn 73ste polepositie te pakken.

Sebastian Vettel veroverde de derde startplaats, net voor Daniel Ricciardo. Vettel gaf in het donker met 1.36,777 wel ruim een halve seconde toe op Bottas. Ricciardo tekende voor 1.36,959. Daarmee verbeterde hij zich in zijn laatste rondje en kreeg P4 in handen.

Zoektocht naar balans

Verstappen zocht in de trainingen al naar de juiste balans. Zowel vrijdag als zaterdag had hij moeite voldoende grip te vinden. In de kwalificatie ging het wel iets beter, maar niet voldoende om voorin te kunnen starten. De Red Bull-coureur constateerde dat het verschil met Bottas boven de seconden uitkwam: 1,097 seconde.

STER Reclame