'Bij NAC zie je geen opwaartse lijn, integendeel'

"De stad trilt nog na van wat er afgelopen zaterdag gebeurde", weet Joep Schreuder. "Die 8-0 was natuurlijk een schande...", memoreert Sjoerd Mossou. De Studio Sport-verslaggever en AD-journalist, allebei in Breda geboren, hebben NAC na aan het hart liggen en dus kwam ook bij hen de afstraffing tegen Ajax, in eigen stadion nog wel, hard aan.

NAC-speler Manu García baalt na de nederlaag tegen ADO Den Haag

Anderzijds: zoiets kan gebeuren, al viel de nederlaag wel erg fors uit. Maar wat de twee wel zorgen baart, is dat er zaterdag weliswaar elf geelhemden in het veld stonden, maar geen team. Dat belooft niet veel goeds voor het uitduel met Heracles van vanavond (19.45 uur).

"Eind november zou een ploeg beter moeten zijn dan in augustus", stelt Schreuder. "Maar dat is NAC niet. Het team groeit niet. Er lopen best aardige spelers rond, hoor ik onze commentatoren zeggen, maar het is geen eenheid, geen vechtmachine. En dat is juist wat bij NAC hoort: er moet wel strijd zijn."

Mossou was voor de competitie nog vol optimisme. "Puur afgaande op de kwaliteit in de selectie had ik het gevoel dat het voldoende zou moeten zijn. Met één kanttekening: het is allemaal wel ongelooflijk jong. Op die van een Oekraïense club na, geloof ik, is de selectie de jongste van heel Europa. En dat is natuurlijk enorm riskant als je degradatievoetbal moet spelen."

Donny van den Beek zet Ajax op 0-2 tegen NAC

Want dat NAC, dat met doelman Jorn Brondeel en spits Cyriel Dessers twee van z'n beste spelers zag vertrekken, in dat schuitje terecht zou komen, zat er dik in. De club was vorig seizoen in de Jupiler League vanaf de bodem gaan bouwen aan een nieuw elftal en hield eigenlijk helemaal geen rekening met promotie. Maar die kwam er toch voor de nummer vijf van de competitie. Via de nacompetitie.

Eind november moet Mossou concluderen dat zijn scepsis terecht is gebleken. "Je hoopt bij zo'n jong team op een opwaartse lijn. Maar het tegendeel is het geval. De balans is niet in orde. Met name op het gebied van ervaring ontbreekt er het nodige. En dat is toch les 1 als je tegen degradatie moet spelen."

Aangewaaide keeper

Vooral achterin is de ploeg van trainer Stijn Vreven, die het moet doen met veel huurlingen (maar liefst zes stuks van Manchester City) en veel buitenlanders, erg kwetsbaar, constateert Mossou. "Pablo Mari, ook van City, is zo ongelooflijk slecht. En dan die aangewaaide Australische keeper... Er moet toch ergens een ervaren Nederlandse centrumverdediger te halen zijn en een goede keeper die bij zijn club op de bank zit?"

NAC-verdediger Pablo Mari in actie tegen ADO Den Haag

Bovendien rijst de vraag of je met al die huurlingen de oorlog wel wint. "NAC speelt vaak degradatievoetbal en is daar ook altijd goed in geweest", vertelt Schreuder. "Met opgestroopte mouwen en vooral thuis punten pakkend wist NAC zich vaak op het nippertje te redden. Maar ik weet niet of bij verdediger Angelino de term degradatievoetbal wel geïmplementeerd is."

Ook Mossou twijfelt. "De achterban snapt de samenwerking met Manchester City wel. Er was immers weinig geld na twee jaar Jupiler League. Maar zo veel buitenlanders gaat wel ten koste van de eigen identiteit van de club. En hoe gedragen ze zich als het moeilijk wordt? Kun je dan nog een elftal creëren waarin iedereen zich inzet voor de club of gaan ze dan toch vooral aan zichzelf denken?"

Geelzwart hart

Schreuder mist spelers met een geelzwart hart. "Je zou bijna terugverlangen naar Jelle ten Rouwelaar, een NAC-man die soms in tranen van het veld kwam. Die na een nederlaag niet kon slapen. Want de supporters zongen aan het eind van de wedstrijd van zaterdag weliswaar 'Als er maar bier is', maar er is natuurlijk wel een grens. Ze willen niet het aapje van de eredivisie zijn."

Mossou ziet ook liever een linksbuiten uit Prinsenbeek in actie dan al die passanten van verre. "Het lijntje van krediet is heel dun. Zolang het goed gaat, piept er niemand, maar zodra het minder gaat..."

Stijn Vreven, de geplaagde trainer van NAC Breda

Het is nu zaak voor de nummer zeventien van de ranglijst om zonder veel kleerscheuren de winterstop te halen en dan op zoek te gaan naar ervaren krachten, meent Mossou. Van de stoel van de trainer blijft hij vooralsnog af. "Vreven slaagt er inderdaad nog niet er een opwaartse lijn in te krijgen. Maar hij is vorig seizoen vanuit een moeilijke positie gepromoveerd. Hij verdient krediet."

Schreuder wrijft Vreven de dalende prestatiecurve - met de 2-0 winst op Feyenoord in de Kuip en 2-2 bij FC Utrecht als opmerkelijke uitschieters naar boven - wat meer aan.

"Ja, wat spookt Vreven eigenlijk uit? Hij en de technisch directeur hebben individueel best goede spelers binnengehaald. Maar samen is het niks. En daar is een trainer toch voor? Er moet nu een reactie komen. Anders ga je in april alweer richting Jupiler League."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl