De Belgische politie bij een van de huizen van Van Hout
NOS NieuwsAangepast

Mysterieus Grote Heide is 'fijne wijk, met paar deugnieten'

Wat is er aan de hand in Grote Heide? Sinds 2000 zijn vijf rijke Nederlanders die woonden in de Belgische villawijk doodgeschoten. Het laatste slachtoffer, de ondernemer Marcel van Hout, viel afgelopen woensdag.

Van Hout komt daarmee in een sinister rijtje, want de eerder vermoorde Nederlanders waren allemaal bekende criminelen. Sam Klepper, Marco Eyck en Robert Sengers werden in 2000 en 2004 gedood. Ook de in 2005 in Thailand doodgeschoten crimineel John Mieremet had een huis in de villawijk.

'Het was wel een aparte gozer'

Bewoners van de lommerrijke wijk, vlak bij Neerpelt en de Nederlandse grens, kijken niet echt meer op van het laatste sterfgeval. "Nou, ja we schrikken wel even, maar het verbaasde ons niet", zegt een buurtbewoner tegen correspondent Sander Van Hoorn. "Het was een aparte gozer met een bepaalde manier van leven en uitstraling".

'Paar deugnieten'

Van Hoorn nam een kijkje in Grote Heide en zag daar het kapitale paleis van Van Hout. "Hij had twee huizen in de wijk en bij beide gebouwen staat politie. Verder is het er enorm rustig", vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

De advocaat van Van Houts familie zegt dat de laatste moord niets te maken heeft met de eerdere sterfgevallen. Ook buurtbewoners hebben dat idee, volgens Van Hoorn. "Het is een hele fijne wijk met fijne mensen en paar deugnieten", aldus een bewoner in een café.

Blijft de vraag waarom zo veel vermogende Nederlanders in villa's net over de grens in België wonen. Van Hout is bepaald niet de enige Nederlander in plaatsen als Neerpelt.

Volgens Van Hoorn kiezen veel rijken voor een huis in België om hun vermogen zoveel mogelijk te behouden. "Het inkomen in Nederland wordt lager belast, en vastgoed in België. Dan ben je dus dubbel spekkoper. Maar dat voordeel is wel minder geworden, omdat de belastingdiensten beter samenwerken."

En, gaat Van Hoorn verder: voor de helft van het geld kun je daar het huis bouwen dat je wilt. "Dan woon je in een prachtige, bosrijke omgeving. Bovendien is Eindhoven maar een half uur rijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl