2006: assistent Graham Arnold en hoofdtrainer Guus Hiddink
NOS VoetbalAangepast

Nieuwe bondscoach Australië: Guus, Dick of Bert?

Hoewel de namen van Guus Hiddink, Dick Advocaat en Bert van Marwijk veelvuldig rondzingen als kandidaat voor het bondscoachschap bij Australië, is het geen abc'tje dat een Nederlander de functie op zich gaat nemen. Dat zegt Han Berger, die van 2009 tot medio 2014 als technisch directeur werkte bij de Australische voetbalbond en momenteel diezelfde functie bekleedt bij Sydney FC.

Na het vertrek van Ange Postecoglou zoeken de Socceroos een nieuwe eindverantwoordelijke voor het WK in Rusland van komende zomer.

Is de kans groot dat Hiddink, Advocaat of Van Marwijk de nieuwe bondscoach wordt?

"Het is niet zo dat er alleen Nederlandse kandidaten zijn", zegt Berger. "De supporters en de media wijzen vooral naar Graham Arnold (oud-speler NAC, red.). Hij is onze trainer bij Sydney FC, dus eerlijk gezegd zitten wij daar niet op te wachten. Arnold heeft nog een doorlopend contract bij ons. Al wordt hij in Australië wel het meest genoemd als nieuwe bondscoach.

Wat de Nederlanders betreft is Guus hier nog steeds een legende (op het WK van 2006 reikte Hiddink met Australië tot de achtste finales, waarin het werd uitgeschakeld door de latere wereldkampioen Italië, red.) en wordt daardoor automatisch met de functie in verband gebracht. Toch heeft men hier ook het idee dat Hiddink min of meer gestopt is als trainer."

"Advocaat lijkt door zijn verleden geen optie. In 2007 was hij al rond met Australië, maar besloot hij toch bij FC Zenit in Sint-Petersburg te blijven. Dat wordt hem nagedragen. Hij is hier ook nog niet met de functie in verband gebracht. Van de genoemde Nederlanders denk ik dat Van Marwijk nog de meeste kans maakt."

Graham Arnold, trainer van Sydney FC

Wat maakt hem een goede kandidaat?

"Met Saoedi-Arabië zat hij bij Australië in de kwalificatiegroep. Van Marwijk heeft zich direct weten te plaatsen voor het WK van 2018 en heeft het Australië in de onderlinge wedstrijden enorm lastig gemaakt. Dat staat nog op het netvlies van de mensen hier. Ook heeft hij natuurlijk de WK-finale gehaald met Oranje. En Van Marwijk is een ervaren coach. Daar zoekt Australië naar. In ieder geval voor het WK. Al is het natuurlijk allemaal nog speculatief. Bij Arnold is dat minder het geval."

Van Marwijk lijkt dus grote concurrentie te hebben van Arnold?

"Hij is jarenlang assistent-coach geweest van het nationale team. Ook in de tijd van Hiddink. Daarna kwam Arnold zelf voor de groep, maar dat was om meerdere redenen geen succes. Als clubtrainer heeft hij in Australië vervolgens alles gewonnen. Eerst werd hij met weinig mogelijkheden kampioen met Central Coast en nu heeft hij bij Sydney FC de dubbel gepakt. Dat zegt genoeg. Zijn aanzien in het land is enorm gestegen."

Vreugde bij Bert van Marwijk na het behalen van het WK

"Het Australische volk is trots en eigengereid. Ze vinden dat een Australiër het net zo goed kan als een buitenlander. Dat was ook al zo bij Postecoglou, de vorige coach. Bovendien is Van Marwijk niet de enige buitenlander die wordt genoemd. Ook de naam van de Duitser Jürgen Klinsmann (oud-bondscoach Duitsland en Verenigde Staten, red.) komt hier voorbij. Een Nederlandse coach is dus geen abc'tje."

Verwacht je snel een beslissing van de Australische bond?

"Nee, dat verwacht ik niet. Er is een discussie gaande tussen de bond en de clubs, die vinden dat ze te weinig zeggenschap hebben in de besluitvorming. De FIFA is het daarmee eens en dus moet de regelgeving aangepast worden. Doet de bond dat niet, dan kan het bestuur op non-actief gesteld worden. Volgende week komt daar uitsluitsel over, dus de aanstelling van een bondscoach wordt op de langere termijn geschoven. Het bestuur van de bond gaat niet over zijn graf een beslissing nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl