NOS NieuwsAangepast

Zoon Kadhafi: leger steunt de leider

Het Libische leger staat achter kolonel Kadhafi en het zal vechten tot de laatste man. Dat heeft een zoon van Kadhafi gezegd in een toespraak op de staatstelevisie.

Saïf al-Islam Kadhafi benadrukte dat het Libische leger anders is dan dat van Egypte en Tunesië. In die landen kozen de militairen de kant van de betogers.

Hij gaf wel toe dat het fout was van het leger en de politie om het vuur te openen op demonstranten.

Saïf Kadhafi beloofde overleg over hervormingen en zegde het volk loonsverhogingen toe, op voorwaarde dat het geweld stopt. Hij waarschuwde voor een burgeroorlog als de onrust zal aanhouden.

Foto's bekogeld

De zoon van de Libische leider hield de toespraak na een dag van hevige confrontaties in Benghazi en voor het eerst ook in de hoofdstad Tripoli. Daar schoten de veiligheidsdiensten met scherp op de betogers en werden auto's in brand gestoken. Foto's van Kadhafi werden met stenen bekogeld.

Op het Groene Plein in het centrum van Tripoli zouden gevechten zijn uitgebroken tussen aanhangers en tegenstanders van de Libische leider. Omdat er nauwelijks journalisten in Libië zijn, zijn er weinig details.

De afgelopen dagen werd er vooral in het oosten van het land betoogd. Kadhafi heeft daar minder macht dan in Tripoli. Enkele stamoudsten hebben hem opgeroepen om op te stappen.

Minder doden

De onlusten in de steden zijn volgens Saïf Kadhafi het werk van islamisten, Tunesiërs en Egyptenaren, die het regime omver willen werpen.

Ook zei hij dat er veel minder doden zijn gevallen dan de 200 die de media melden. Meteen gaf hij al-Jazeera, al-Arabiya en de BBC een veeg uit de pan en noemde hen misleiders en verraders.

Diplomatieke missies

Vader Muamar zou eigenlijk zelf een toespraak houden. Waarom een van zijn zoons dat heeft overgenomen, is niet duidelijk.

Saïf is al langer achter de schermen actief en wordt vaak ingezet bij diplomatieke missies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl