Domenico Tedesco
NOS VoetbalAangepast

Jonge trainer Tedesco kan vandaag het lot van Bosz bezegelen

Slechts één punt in de laatste vijf competitiewedstrijden en nu al uitgeschakeld in de Champions League. Het lot van Peter Bosz als trainer van Borussia Dortmund hangt aan een zijden draadje.

De Revierderby tegen Schalke 04 van vanmiddag (15.30 uur) lijkt een zogeheten 'Endspiel' voor Bosz, die een aantal maanden terug nog op handen werd gedragen vanwege zijn aanvallende spelconcept, gekoppeld aan resultaten.

Nu die resultaten al geruime tijd uitblijven, is de stemming compleet omgeslagen. De huidige vijfde plek is Dortmund-onwaardig - de grootste crisis sinds de lage klassering eind 2014 - en de roep om het vertrek van de 54-jarige Bosz neemt alsmaar toe. Voor de voormalig trainer van Ajax is de wedstrijd tegen Schalke 04 waarschijnlijk de laatste reddingsboei.

Italiaanse roots

De aartsrivaal uit Gelsenkirchen zet sinds dit seizoen vol in op een ruim twintig jaar jongere Duitser met Italiaanse roots. Domenico Tedesco is de naam.

Eigenlijk nog een snotaap in zijn vakgebied. Met, voorafgaand aan het nieuwe seizoen, geen enkele ervaring op het hoogste niveau. Als speler reikte hij niet verder dan de krochten van het amateurvoetbal, de Kreisliga.

Begin maart nam Erzgebirge Aue een gok door Tedesco aan te wijzen als redder in nood. De club in de Tweede Bundesliga bungelde onderaan op de ranglijst en leek dood en begraven. De ervaren Pavel Dotchev werd toen ingeruild voor een jeugdtrainer van Hoffenheim Onder 19 in een poging de boel te reanimeren. De entree van Tedesco bracht derhalve enige scepsis met zich mee.

Die maakte snel plaats voor bewondering. Tedesco pakte in zijn eerste vijf duels dertien punten en loodste Aue daarmee uit de degradatiezone.

In de daaropvolgende zes duels haperde de motor een enkele keer, maar met een veertiende plaats als eindklassering ging de vlag uit in Saksen. Tedesco sloot af met twintig punten uit elf wedstrijden. "Hij heeft in Aue in korte tijd uitstekend werk verricht", liet bondscoach Joachim Löw zich ontvallen.

Julian Nagelsmann en Domenico Tedesco

Zijn nog korte trainersloopbaan vertoont opmerkelijke parallellen met die van zijn twee jaar jongere collega Julian Nagelsmann. Beiden kregen in de jeugdopleiding van Hoffenheim de ruimte zich te ontwikkelen.

Nagelsmann nam vervolgens in februari 2016 het stokje bij de hoofdmacht vervroegd over van Huub Stevens en transformeerde Hoffenheim van een degradatiekandidaat in een Champions League-deelnemer. Tedesco, óók jong en communicatief en tactisch zeer goed onderlegd, slaagde er zoals gezegd in om Aue te laten ontsnappen.

Beste jongetje van de klas

Maart vorig jaar behaalde hij het hoogste trainersdiploma, als beste van allemaal. Vóór medecursist Nagelsmann, met wie hij wekelijks carpoolde richting de Hennes-Weisweiler-Academie in Hennef. Die urenlange autoritjes stonden vaak in het teken van tactische bespiegelingen.

Dat moet een feest zijn geweest, een orgie van voetbalwijsheden. Tedesco bleef overigens heel bescheiden na zijn uitmuntende beoordeling. "Het hoogste cijfer betekent niet altijd dat je de beste trainer bent."

Tedesco, voor zijn periode in Hoffenheim als jeugdtrainer actief bij VfB Stuttgart, is voorstander van een 3-4-3- of 3-5-2-systeem met het liefst verzorgd voetbal van achteruit, veel positiewisselingen en 'Gegenpressing', het collectief druk zetten en snel naar voren spelen. Een van de overblijfselen uit zijn tijd bij het innovatieve Hoffenheim.

Schalke 04 onderschat de derby tegen Borussia niet

Toch houdt Tedesco niet star vast aan zijn offensief ingestelde formatie. Bij het tegen degradatie strijdende Aue kon dat ook lang niet altijd. Zo schakelde de ploeg bij balverlies over op 5-4-1, waarbij er weinig muisjes van de tegenstander een gaatje konden vinden in de hechte defensie. En na balverovering vuurden zijn spelers zo nu en dan een lange bal naar voren.

Die variatie in zijn spelopvatting, gecombineerd met talrijke gedetailleerde video-analyses, maakt Tedesco tot een moderne trainer. Bovendien kauwt hij zijn spelers niet alles voor. Zelf oplossingen bedenken staat voorop.

Spelconcept

Bij volksclub Schalke 04 brengt hij die werkwijze opnieuw in de praktijk. Technisch directeur Christian Heidel verving trainer Markus Weinzierl al na één seizoen voor Tedesco. Weinzierl, die overkwam van FC Augsburg, werd onder meer verweten geen duidelijk spelconcept te hebben. Ook zijn verhouding met een aantal spelers bleek troebel.

Domenico Tedesco in een innige omhelzing met Leon Goretzka

Door de verrassende benoeming van Tedesco verbindt de vorig jaar van Mainz overgekomen Heidel zijn lot aan dat van zijn nieuwe protegé. Zijn hoop en verwachting is dat Tedesco dezelfde weg zal bewandelen als Jürgen Klopp en Thomas Tuchel.

Zij kregen als relatief onervaren trainers van hem de kans bij Mainz, het vervolg is bekend. Heidel mikt bij Schalke 04 nu op eenzelfde scenario en voorlopig krijgt hij gelijk, want de huidige tweede plek, voor het geplaagde Borussia Dortmund, wordt met gejuich ontvangen.

Trainerskerkhof

Tedesco is hard op weg om de beschamende tiende plek van afgelopen seizoen ruimschoots te overtreffen, met een duidelijke speelwijze en plaatsing voor Europees voetbal. In dat geval hoeft hij zich (nog) niet te vervoegen op het trainerskerkhof van Schalke 04.

Sinds het vertrek van de bewierookte Stevens in 2002 versleet de 'Traditionsverein' namelijk liefst twintig trainers. Tedesco's drie voorgangers, Weinzierl, André Breitenreiter en Roberto Di Matteo, hielden het nog geen jaar vol.

Alle hoop is nu gevestigd op deze 32-jarige jongeman, de jongste Schalke-coach aller tijden, met amper ervaring bij de senioren. En passant kan Tedesco de wankelende Bosz het laatste zetje geven richting de uitgang bij Borussia Dortmund.

Want in eigen huis verliezen van de aartsrivaal, dat gaat niet gepruimd worden door de achterban. Zeker niet in de penibele situatie waarin BVB zich momenteel bevindt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl