Trump als Persoon van het Jaar 2016
NOS NieuwsAangepast

Trump en Time ruziën over Persoon van het Jaar

Donald Trump bekvecht via Twitter met het weekblad Time over de kans dat hij voor het tweede jaar op rij Persoon van het Jaar wordt. Volgens de Amerikaanse president was dat waarschijnlijk, maar het magazine noemt dat onzin.

Trump twitterde dat hij heeft bedankt voor de eer. "Time Magazine belde om te zeggen dat ik waarschijnlijk Persoon van het Jaar word, net als vorig jaar. Maar dan moest ik een interview en een lange fotosessie doen. Ik heb ze gezegd dat 'waarschijnlijk' niet voldoende is en nee gezegd. Toch bedankt!"

Time ontkent dat het zo gegaan is. "Zijn beschrijving van hoe we de Persoon van het Jaar kiezen is onjuist", twittert het blad in een reactie. Time voegt eraan toe dat er verder niet gecommuniceerd wordt over de keuze tot het moment van publicatie, 6 december.

Time-chef Alan Murray is explicieter: hij noemt de opmerking "total BS", een lulverhaal. "Verbijsterend. Hier zit geen greintje waarheid in."

Oud-hoofdredacteur Richard Stengel denkt dat het magazine alleen een fotosessie wilde. "Het spijt me het je te moeten vertellen, maar 'waarschijnlijk' betekent dat dat je niet Persoon van het Jaar bent." Hij grapt dat Trump zich misschien moet troosten met de nepcovers die op zijn clubs werden ontdekt.

The Washington Post ontdekte eerder dit jaar dat er nepomslagen van het blad ingelijst aan de muur hingen in meerdere golfclubs van Trump, waaronder zijn geliefde buitenverblijf Mar-a-Lago. Het Witte Huis en Trumps bedrijf wilden geen commentaar geven. Time vroeg om de nepcovers weg te halen.

De nepcover met Trump

Trump heeft een haat-liefdeverhouding met het weekblad. Zo vergeleek hij het blad ooit met een armetierige flyer en voorspelde hij de ondergang ervan, maar beklaagde hij zich er in 2012 ook over dat hij niet in een top-100 stond. Daarnaast pochte hij ten onrechte dat hij het vaakst op de cover had gestaan.

Toen hij vorig jaar de titel Persoon van het Jaar won, noemde hij dat een grote eer, al werd hij liever Man van het Jaar genoemd, zoals het blad tot 1999 deed.

Geen eerbetoon

Het is in het verleden vaker voorgekomen dat Time de Amerikaanse president meerdere keren tot Persoon van het Jaar verklaarde. Van Trumps laatste vijf voorgangers ontving alleen George Bush senior de titel maar één keer. Recordhouder is de Democratische president Roosevelt (1932, 1934 en 1941).

Ook andere grootheden werden meerdere keren gekozen, zoals de Chinese sterke man Deng Xiaoping, de Russische leider Michail Gorbatsjov en de Britse premier Churchill.

De enige persoon die in opeenvolgende jaren de titel kreeg was president Richard Nixon. Hij deelde de titel in 1972 met zijn adviseur Henry Kissinger vanwege de toenadering tot China en de Sovjetunie, nadat hij een jaar eerder al in zijn eentje was gekozen.

Time benadrukt dat de titel niet als eerbetoon is bedoeld; zo sierde Hitler in 1938 het omslag en Stalin een jaar later en in 1942. Desalniettemin koos het blad na de aanslagen van 9/11 niet voor Osama bin Laden, maar werd het Rudy Giuliani, de burgemeester van het zwaargetroffen New York.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl