Giovanni van Bronckhorst ANP

Een golf van blessures, kansen die niet worden benut, uitschakeling in Europa en een schamele zevende plaats in de competitie. De belabberde reeks van Feyenoord houdt maar aan. In hoeverre is dat Giovanni van Bronckhorst, de kampioenenmaker van vorig seizoen, aan te rekenen?

"Als je niet wint, doe je als trainer iets verkeerd", stelt Ruben Schaken, die tussen 2010 en 2015 het shirt van Feyenoord droeg. "Maar het is lastig om te zeggen. Feyenoord heeft dit seizoen het geluk niet aan zijn zijde en kampt met extreme personele problemen. Dat kun je de trainer niet verwijten. Het is nu wel het moment om te laten zien dat hij een goede trainer is. Er moet iets gebeuren."

Rob Jacobs, oud-trainer van Feyenoord, constateert dat het krediet voor Van Bronckhorst in Rotterdam-Zuid heel groot is. Maar niet oneindig, waarschuwt hij. "Uiteindelijk is de trainer altijd de kop-van-jut. Van Bronckhorst heeft de gunfactor. Het is een keurige gozer en hij is enorm geliefd. Maar ook hij wordt beoordeeld op zijn resultaten."

En van die resultaten worden de fans in De Kuip momenteel niet vrolijk.

NOS

Een dramatische reeks is van Bronckhorst bij Feyenoord al eerder overkomen: zeven nederlagen op rij tussen december 2015 en februari 2016. Toen zocht hij hulp bij Dick Advocaat. Een ervaren man die hem een tijdje bijstond. Met resultaat, want na een zwarte periode kwam er toen weer overtuiging in de groep.

Zo'n constructie is nu onbespreekbaar, zo gaf Van Bronckhorst eerder al eens aan. "Daar heb ik nu geen behoefte aan. Vorig jaar is het met deze staf ook goed gegaan. En nu doen we het ook gewoon met deze groep."

Rob Jacobs, oud-trainer van Feyenoord ANP

Van Bronckhorst zag na de laatste wedstrijd, de 1-0 nederlaag van dinsdag in de Champions League tegen Manchester City, lichtpuntjes. Hij was tevreden over het spel en wees op de "wereld van verschil" met de thuiswedstrijd tegen City. Die 4-0 nederlaag in september was het begin van de Rotterdamse 'horrorreeks'.

Zielige vertoning

Jacobs maakt zich druk over die uitspraak van Van Bronckhorst. "Dat moet je als coach niet zeggen. Manchester City was nu al geplaatst. Het is jammer om als oud-Feyenoorder te zeggen, maar je maakt geen stappen! Je krijgt voetballes en je hebt 0 euro verdiend in de Champions League. Hoe kun je nu tevreden zijn met een 1-0 nederlaag? Feyenoord in de Champions League was een zielige vertoning."

Volgens Schaken, die in september zijn kicksen aan de wilgen hing, is het drukke Champions League-programma juist een oorzaak voor de zwakke reeks van Feyenoord. "Veel extra wedstrijden, op Champions League-niveau tegen grote spelers, de spanning. Dat zijn ze niet gewend en vraagt veel van je lichaam. Ook geestelijk. Ik denk dat als Feyenoord straks klaar is met de Champions League, de punten in de eredivisie wel weer zullen binnenstromen."

Ruben Schaken (r) en Bilal Basacikoglu ANP

De 74-jarige Jacobs zet wel wat kanttekeningen bij dat drukke programma. "Dan zeggen ze in het weekeinde dat ze de Champions League nog in de benen hebben. Dat vind ik de grootste kulwaanzin die er is. Ze hoeven op de terugreis toch niet te staan in het vliegtuig? Deze jongens hoeven niets anders te doen dan twee keer 45 minuten voetballen. In de bouw wordt veel harder gewerkt."

Kwaliteit en keuzes

Het grote probleem van Feyenoord is volgens Jacobs de spelersgroep. "In iedere linie ontbreekt kwaliteit. Er zijn jonge talenten ingekocht om de absente spelers te vervangen, maar die vallen niet mee. Sterker, die vallen erg tegen. Daardoor krijg je een team dat erg onzeker is. Jens Toornstra worstelt, Berghuis is wisselvallig, ga zo maar door."

Maar de oud-Feyenoorder begrijpt de keuzes van Van Bronckhorst ook niet altijd. "Als Bilal Basaçikoglu invalt, kun je als toeschouwer gerust naar huis gaan. Van zijn 100 invalbeurten is het 99 keer niks. Daar is de trainer ook verantwoordelijk voor. En steeds maar weer terugvallen op Jean-Paul Boëtius die volledig uit vorm is. Het is ook vreemd dat een talent als Emil Hansson geen kans krijgt."

Gemor

Hoe groot het krediet voor Van Bronckhorst ook is, het gemor rond De Kuip wordt langzaam luider, constateerde ook Feyenoord-icoon Willem van Hanegem in zijn AD-column. "Ik zou haast zeggen: het werd verdorie tijd ook. Ik krijg steeds meer het idee dat ze bij mijn club niet eens beseffen hoe slecht het gaat", schreef De Kromme.

"Het publiek is nog vrij rustig", vindt Schaken. "Dat was in mijn tijd na zo'n slechte reeks wel anders. De mensen houden zich nu toch nog vast aan de goede resultaten van vorig seizoen, met het fantastische kampioenschap. Maar als het zo doorgaat, kan het de komende weken nog heel onrustig worden in De Kuip."

Trainer Ronald Koeman en assistent Giovanni van Bronckhorst in 2013 ANP

Schaken vervolgt: "Van Bronckhorst kan nu laten zien dat hij een goede trainer is. In mijn tijd was hij assistent onder Ronald Koeman. Toen maakten we ook een slechte periode door. Ze lieten zich toen niet gek maken en wisten het weer om te draaien. Nu is het de beurt aan Van Bronckhorst, want er moet wel iets gebeuren."

Volgens Jacobs wordt de tweede seizoenshelft cruciaal voor de trainer. "Van mij hoeft hij niet weg. Maar Van Bronckhorst moet in de tweede helft van het seizoen examen doen. Als iedereen dan weer fit is, zal hij de situatie moeten ombuigen. Het is te hopen dat ze dan hebben geleerd van de nederlagen in deze situatie."

STER reclame