Nederlanders hebben steeds minder cash in hun portemonnee
NOS Nieuws

Nederlanders gebruiken contant geld het minst

Een briefje van vijftig, een tientje of een munt van 20 cent, Nederlanders gebruiken ze het minst. Vergeleken met inwoners van andere eurolanden maken Nederlanders het minst gebruik van contant geld. We maken juist veel meer gebruik van betaalpassen, blijkt uit onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB).

Nederlanders gebruiken volgens het onderzoek van de ECB hun bankpassen relatief steeds meer om contactloos te betalen, maar ook nog steeds om te pinnen. Daarnaast gebruiken Nederlandse consumenten steeds vaker hun mobiele telefoon om digitaal te betalen.

Contant betalen staat in Nederland dus onder druk, maar in andere eurolanden wordt er nog veelvuldig van bankbiljetten en muntgeld gebruikgemaakt. In ons land wordt volgens de ECB gemiddeld bij 45 procent van de transacties met contant geld betaald, in andere eurolanden ligt dat percentage rond de 80 procent. Vooral inwoners van Duitsland en Oostenrijk gebruiken nog graag contant geld.

Cash blijft

Dat Nederlanders steeds minder betalen met munten en briefjes, wordt ook opgemerkt door organisaties. Zo besloot vervoersbedrijf GVB dit jaar dat busreizigers in Amsterdam niet meer met contant geld een kaartje kunnen kopen. Wel kan er bij de chauffeur worden gepind.

Toch zal cash voorlopig nog niet helemaal verdwijnen als betaalmiddel. Ondanks de opmars van digitaal en contactloos betalen, blijkt uit het onderzoek van de ECB dat betalen met contant geld nog erg populair is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl