NOS NieuwsAangepast

Mbo-leerling wordt met dood bedreigd na respectloze video over ouderen

"Kan iemand mij even uitleggen waarom ik in de stad moet gaan lopen met deze oude mensen? (...) Ik schaam me kapot." Dat is te horen in een video van een Rotterdamse mbo-leerling die een bejaarde vrouw in een rolstoel voortduwt in een winkelstraat. Daar is de leerling overduidelijk niet blij mee.

Het filmpje heeft tot veel kritiek geleid. En het meisje, genaamd Valentina, kreeg doodsbedreigingen. Ze gaat aangifte doen, laat haar moeder Viviana aan de NOS weten.

"Ik heb hier geen tijd voor. Mag ik alsjeblieft naar huis?", gaat het filmpje verder. Valentina maakte het toen ze op stap ging met bewoners van de oudereninstelling waar ze stage loopt. Ze volgt aan het Albeda College een opleiding tot medewerker in de zorg.

Valentina plaatste het filmpje gisteren op Snapchat. Daar ontving ze veel boze reacties. Ze reageerde daarop met een tweede filmpje, waarin ze haar verbazing uitsprak. "Als ik dit wil plaatsen op mijn Snapchat, dan doe ik dat. Ook al film ik jouw opa, je moeder, je tante."

Het is gewoon pubergedrag, ze heeft geen hekel aan ouderen.

Viviana, moeder van Valentina

Dat was niet slim, zegt haar moeder. "Die uitspraken waren niet goed, maar ze heeft het recht om fouten te maken. Ze had nooit gedacht dat het zoveel aandacht zou krijgen. Het is gewoon pubergedrag, ze heeft geen hekel aan ouderen."

Waarschijnlijk past de stage niet bij haar, gaat de moeder verder. "Dit is misschien niet de richting waar ze blij van wordt, maar ze heeft nog steeds respect voor ouderen." Valentina heeft inmiddels haar excuses aangeboden in een derde filmpje. Momenteel maakt ze nog een tweede excuusvideo.

Schorsing

Het Albeda College schrijft in een verklaring "zeer ontstemd en verrast" te zijn. "Voor ons is het glashelder dat dit niet past bij de beroepshouding die wij van onze studenten verwachten." Valentina is geschorst. Het is onduidelijk of ze de opleiding mag afmaken, zegt haar moeder.

De beelden zijn inmiddels niet meer te bekijken. Video's zijn maar 24 uur te zien op Snapchat. "Eigenlijk had ze de filmpjes meteen moeten verwijderen. Maar ja, het is nog een kind. Ze is nog jong en snapt sommige dingen niet. Ik hoop gewoon dat de bedreigingen ophouden, ik straf haar hier zelf wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl