Roberto Firmino kopt de bal achter doelman Petr Cech
NOS Voetbal

FA start studie naar relatie hersenbeschadiging en voetbal

De Engelse voetbalbond FA start in januari een onderzoek naar de relatie tussen het veelvuldig koppen van een bal en de kans op hersenschade. Dit meldt de BBC. Directe aanleiding is de dood van oud-voetballer Jeff Astle in 2002. Astle overleed door een flinke hersenbeschadiging die normaal gesproken vooral voorkomt bij boksers.

De Engelse dokter Willie Stewart en de familie van Astle hebben veelvuldig aangedrongen op meer onderzoek naar de gevolgen van het koppen. Diezelfde Stewart is nu door de FA aangewezen om het onderzoek te leiden. Hij verwacht binnen enkele jaren met resultaten naar buiten te kunnen komen.

Stewart maakt zich al langer zorgen: "Al flink wat jaren vragen we ons meer en meer af wat de gevolgen zijn. Maar de onderzoeken en resultaten ontbreken."

Astle speelde in een tijd dat de ballen veel zwaarder waren. Wanneer het regende, zoog de bal het water op. De ballen van tegenwoordig zuigen geen water meer op en wegen maximaal 450 gram. Toch zijn de zorgen niet weggenomen. Eerder onderzoek door Amerikaanse wetenschappers wees uit dat er wel degelijk een relatie kan bestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl