Illegaal vuurwerk
NOS NieuwsAangepast

Politie wil illegaal vuurwerk niet meer vervoeren en opslaan

De politie vindt het niet langer verantwoord om zelf illegaal vuurwerk te vervoeren en op te slaan. Het steeds zwaarder geworden vuurwerk is daarvoor te gevaarlijk geworden.

Volgens Ronald Zwarter, die bij de politie over inbeslagnames gaat, gelden bovendien steeds strengere veiligheidseisen. "Daar kunnen wij niet aan voldoen." Zwarter zegt zelfs dat de opslagfaciliteiten van de politie op dit moment in strijd zijn met de wet.

De politie neemt jaarlijks zo'n 4800 keer illegaal vuurwerk in beslag.

Snel opgehaald

Voor dit jaar is een tijdelijke oplossing gevonden. Politiemensen kunnen het illegale vuurwerk naar een van de 58 inleverlocaties brengen. Daar wordt het in anti-statische zakken bewaard, totdat een speciale transporteur die ophaalt. Dat moet binnen 2 tot 6 uur gebeuren. Grotere partijen worden binnen dezelfde tijd op de plek van de inbeslagname opgehaald.

"Het is geen optimale oplossing", zegt Zwarter. "We willen dat deze problematiek volgend jaar definitief tot het verleden behoort." De politie praat hierover met verschillende ministeries en het Openbaar Ministerie.

Eerder vandaag trok politievakbond ACP al aan de bel over het illegale vuurwerk. De bond wil dat de politie alleen de inbeslagname regelt en dat meer gespecialiseerde partijen het transport en opslag doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl