Robby the Robot
NOS NieuwsAangepast

Robby the Robot duurste filmrekwisiet ooit

Robby the Robot is sinds deze week het duurste filmrekwisiet aller tijden. Op een veiling in New York betaalde een onbekende bieder ruim 4,5 miljoen dollar voor de mechanische assistent. Daarmee laat hij het beeldje van een valk uit The Maltese Falcon achter zich.

In de film Forbidden Planet uit 1956 was Robby de bediende van de mysterieuze Dr. Morbius, die samen met zijn dochter op de verlaten planeet Altair IV woont. In de plot van de sf-film, die is geënt op The Tempest van Shakespeare, speelt de robot een cruciale rol.

Doordat Robby een belangrijker karakter was dan eerdere robots in films waren, maakte hij de weg vrij voor andere beroemde filmrobots als C-3PO en R2D2. Zelf dook Robby later nog op in een andere film, The Invisible Boy, en in afleveringen van The Twilight Zone en Mork and Mindy. Dat was deels omdat de kosten die waren gemaakt voor zijn bouw (100.000 dollar) terugverdiend moesten worden.

Robby the Robot in Forbidden Planet

Robby werd verkocht met een speciaal voor hem gebouwd voertuig en de originele afstandsbediening voor de effecten.

Tot nu toe was het beeldje van een valk uit The Maltese Falcon het duurste rekwisiet dat ooit werd geveild: het kwam in 2013 voor 3,3 miljoen dollar onder de hamer. Ook versloeg Robby het duurste kostuum tot dusver (de witte jurk van Marilyn Monroe uit The Seven Year Itch, 3,8 miljoen euro) en de duurste auto (de Batmobile, ook 3,8 miljoen euro).

"Ik ben enorm verrast door de opbrengst", zegt de verkoper van Robby. "Ik moet hem helaas verkopen, maar het is tijd dat Robby ergens anders tentoongesteld wordt en iemand anders vindt die op hem kan passen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl