NOS SportAangepast

Waterpolosters begonnen aan Smit-loze tijdperk

Waterpolosters verder zonder boegbeeld Smit

De Nederlandse waterpolovrouwen schurken al sinds mensenheugenis tegen de wereldtop aan. In 1991 kroonde Oranje zich tot wereldkampioen, maar in 2008 werd daadwerkelijk de top van de Olympus beklommen: in Peking pakte de ploeg van bondscoach Robin van Galen olympisch goud.

Europees en mondiaal eremetaal volgde. De WK in 2015 leverden zelfs nog zilver op, maar vervolgens kwam de klad erin. Nederland plaatste zich niet voor de Spelen in Rio de Janeiro en de WK van dit jaar werden afgesloten met een teleurstellende negende plaats.

In oktober kwam er een definitief einde aan het tijdperk van een gouden generatie. Als laatste olympisch kampioene zwaaide Yasemin Smit af bij Oranje.

Yasemin Smit op haar laatste toernooi met Oranje, de WK afgelopen zomer

Bondscoach Arno Havenga gaat nu verder met een jonge selectie richting de Spelen van Tokio in 2020. "Ik ben geen slachtoffer van verjonging", zegt de 33-jarige Smit daarover. "Als er iemand van 33 stopt, dan verjongt de ploeg automatisch."

"Dat er jongere meiden bijkomen en er altijd talenten zijn die aan de deur kloppen, dat is alleen maar goed. Je moet gewoon de beste speelsters inzetten en dan maakt het niet uit of ze 33 of 16 zijn."

De keuze om te stoppen ligt bij haarzelf. "Ik heb topsport altijd alleen maar voor 100 procent willen doen", zegt Smit. "En ik had het gevoel dat ik dat niet meer kon. Daarom heb ik deze keuze gemaakt."

Prachtige overwinning

Is het Nederlandse vrouwenwaterpolo met het vertrek van Smit - jarenlang het boegbeeld van Oranje - nu ten dode opgeschreven? Dat lijkt reuze mee te vallen. De eerste serieuze interland van het Smit-loze tijdperk leverde een prachtige overwinning op.

De jeugdige ploeg van Havenga verraste door dinsdagavond in de eerste wedstrijd van de World League Europees kampioen Hongarije met 7-6 te verslaan.

In de selectie van Havenga zaten zes speelsters van Jong Oranje, dat in september brons won op de WK. Een van die speelsters was de pas 16-jarige Roxanne Voorvelt, die een verdienstelijk debuut kende.

"Een heel talentvol meisje", aldus Havenga. Voorvelt speelde met nummer 2, dat eerder toebehoorde aan Smit. "Ik heb de nummers niet verdeeld, maar ik kan me voorstellen dat daar over nagedacht is", lacht Havenga.

Misschien heeft de bondscoach met Voorvelt de opvolgster van Smit namelijk al in huis. "Als je 16 bent en je mag meedoen met de senioren in de World League, dan ben je een toptalent."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl