NOS NieuwsAangepast

Koning bezoekt voorbeeldig woonwagenkamp: 'We hebben het mooi voor elkaar'

Hoog bezoek voor de bewoners van woonwagenkamp Beukbergen in Zeist: koning Willem-Alexander kwam vandaag kijken op het grootste kamp van Nederland.

Wat doet de koning op dit woonwagenkamp?

'Een voorbeeld voor andere woonwagenkampen', zo noemde de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen kamp Beukbergen eerder dit jaar. Waar andere gemeenten een 'uitsterfbeleid' hebben, waarbij de standplaats komt te vervallen als een bewoner overlijdt, mag het woonwagencentrum in Zeist juist groeien van 160 naar 220 plaatsen. Daarmee is Beukbergen het grootste kamp van Nederland.

De gemeente Zeist heeft het woonwagenkamp de afgelopen tien jaar grondig verbouwd, met als doel er een gewone woonwijk van te maken. Er werden woonwagens verwijderd, verplaatst en er werden vijftig huizen gebouwd. Hier moeten ook mensen van buiten het kamp in kunnen wonen. Na tien jaar zijn de werkzaamheden bijna afgerond. Tijd voor een koninklijk bezoek.

Positieve uitzondering

De koning sprak in het buurthuis met bewoners, de burgemeester en de betrokken woningcorporatie. Onderwerp van gesprek was onder meer de samenwerking, het leven op Beukbergen en de vraag in hoeverre de bewoners zich thuis voelen in hun wijk.

Cees Hendriks, die al vijftig jaar op het kamp woont, vindt dat Beukbergen "prachtig mooi" is geworden. En dat is het algemene sentiment onder de bewoners, vertelt de voorzitter van de bewonerscommissie Franca Vos. "De ouderen vonden het eerst wel moeilijk, maar de jongeren pasten zich gemakkelijk aan."

Ondanks dat er nu ook 'echte' huizen staan voelen de oude bewoners zich er nog erg thuis. "Er is in tien tot vijftien jaar erg veel veranderd, maar zonder verlies van onze identiteit", zegt Vos.

Willem-Alexander poseert met bewoners van Beukbergen

Sterke familiebanden zijn het hart van de woonwagencultuur. De manier waarop Zeist met haar woonwagenbewoners omgaat is een positieve uitzondering, oordeelde de Nationale Ombudsman begin dit jaar. De bewoners zijn echt hecht, zegt ook Vos. "Ik ken de naam en geboortedatum van bijna elke bewoner en er wonen meer dan 200 gezinnen. Waar zie je dat nog in Nederland?"

Bewoners waren nauw betrokken bij de herstructurering van het kamp. Zo kreeg de bewonerscommissie ook een stem in het toewijzen van nieuwe woningen. "Kinderen van Beukbergen hebben altijd voorrang, dat hebben we afgesproken met de gemeente en de corporatie", zegt Vos. Volgens burgemeester Koos Janssen is dat dan ook de sleutel tot het succes. "Vertrouwen in elkaar hebben en veel met elkaar praten, ook al zijn het soms pittige gesprekken."

Selfies

Terwijl de burgemeester de koning tijdens de rondleiding wil laten zien hoe hard er is gewerkt, verdringen tientallen bewoners zich om de bezoekers om een selfie met de majesteit te scoren. Tussen de foto's door drinkt Willem-Alexander een kopje koffie in een traditionele woonwagen, maar hij bezoekt ook de nieuwe huur- en koophuizen.

Een van de oudste bewoners van het kamp, Tonia Brummer, woont in zo'n nieuw huis. "Ik mis de wagen niet. Door mijn interieur blijft het voor mij toch nog een woonwagen, ook al ziet de buitenkant er anders uit."

Brummer hoorde pas een half uur van tevoren dat ze hoog bezoek kreeg. "Het was een droom die uitkwam, de koning op bezoek", glundert ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl