Kamerleden Martin van Rooijen (50Plus) en Edgar Mulder (PVV) in de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

Niet nog een marathondebat over wet-Hillen

Het Kamerdebat over het afschaffen van het belastingvoordeel voor mensen met een afgelost huis zal vanavond waarschijnlijk niet weer tot diep in de nacht duren. De Kamer heeft besloten de spreektijden te beperken voor het tweede deel van het debat.

Door een zogeheten filibuster van 50Plus en PVV duurde het eerste deel van het debat afgelopen nacht tot 04.40 uur. De twee partijen zijn fel tegen het verdwijnen van de 'wet-Hillen'. Die wet, die huiseigenaren een belastingvoordeel geeft als ze hun hypotheek helemaal of voor een groot deel hebben afgelost, wordt door het kabinet de komende dertig jaar in stappen afgeschaft.

Maximaal tien minuten

De Kamerleden Van Rooijen van 50Plus en Mulder van de PVV wilden door zeer lang te spreken voorkomen dat de Kamer donderdag over de wetswijziging kan stemmen. Van Rooijen voerde in de eerste ronde van het debat vierenhalf uur het woord en nadat Mulder twee uur had gesproken, bepaalde de Kamer vannacht dat de spreektijd zou worden beperkt.

De regeringspartijen stelden vandaag voor om ook in de tweede termijn de spreektijd aan banden te leggen. Dat ordevoorstel werd aangenomen met als tegenstemmende fracties behalve PVV en 50Plus ook SP, Partij voor de Dieren en Denk. De PVV protesteerde fel en noemde het een meer dan schandalig voorstel. Elke fractie kan vanavond nu maximaal tien minuten het woord voeren.

De voortzetting van het debat is gepland voor 20.30 uur. Dat een meerderheid van de Tweede Kamer het met de afschaffing van het belastingvoordeel eens is, staat al vast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl