Geert Wilders
NOS NieuwsAangepast

Wilders naar Moskou: 'Rusland is bondgenoot'

PVV-leider Wilders wil volgend jaar een bezoek brengen aan Rusland om daar duidelijk te maken dat niet iedereen in Nederland afkerig is van de Russen. Hij heeft op de Russische ambassade in Den Haag al overleg gevoerd over een reisprogramma.

Dat zegt hij in een interview met Elsevier. "Rusland is geen vijand en dat moeten wij er niet van maken." Hij ziet het land van president Poetin vooral als een bondgenoot in de strijd tegen terrorisme en massa-immigratie uit Afrika.

Nog veel leren

Wilders wil begin volgend jaar naar Moskou reizen, voor een bezoek aan de Doema, het Russische parlement. "Om te laten zien dat er ook hier patriotten zijn." Volgens hem kunnen wij qua patriottisme nog veel leren van de Russen.

Elsevier schrijft dat Wilders zelf contact opnam met de Russische ambassadeur om te praten over een reis naar Rusland. Een eerder gepland bezoek tijdens de verkiezingen ging niet door, omdat de wet voorschrijft dat wapens verboden zijn in Russische stembureaus. Dat betekende dat Wilders' beveiligers niet mee naar binnen zouden kunnen.

Valse vijandbeelden

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken waarschuwde vorige week nog voor pogingen van Rusland om via internettrollen en nepnieuws de publieke opinie in Nederland te beïnvloeden.

Wilders wil naar eigen zeggen tegenwicht bieden tegen "de hysterische russofobie die her en der heerst in Nederland." Er bestaan volgens hem valse vijandbeelden.

Hij heeft begrip voor het gevoel onder de Russen dat ze zich omsingeld voelen door de naar het oosten oprukkende NAVO. "Ik ben een groot fan van de NAVO en de Amerikanen, maar hier heeft Rusland een punt", zegt Wilders.

Hij zegt kritisch te blijven over Rusland. En hij zal nooit leningen accepteren van de Russen, zoals zijn Franse bondgenoot Le Pen van het Front National wel doet. "Er rollen geen roebels door de gangen van de PVV."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl