Ook vandaag nog annuleringen na grote storing Schiphol

Aangepast
ANP

KLM heeft vandaag 54 vluchten van en naar Schiphol moeten annuleren in de nasleep van de grote storing van gisteren. Dat komt onder meer doordat veel KLM-vliegtuigen gestrand zijn op luchthavens in het buitenland, terwijl ze vanochtend vanaf Schiphol vluchten hadden moeten uitvoeren.

Vooral vanochtend zijn er vluchten geschrapt, maar ook een paar middag- en avondvluchten kunnen niet doorgaan. KLM denkt dat er geen annuleringen meer bij komen en verwacht morgen weer helemaal volgens schema te vliegen.

Andere maatschappijen hebben geen vluchten geannuleerd vandaag, aldus een woordvoerder van Schiphol.

Van de 1231 geplande aankomsten en vertrekken zijn gisteren in totaal 208 vluchten geannuleerd. Schiphol zegt dat het de bedoeling is om alle gestrande passagiers vandaag naar hun plek van bestemming te brengen.

Luchtverkeersleiding

KLM moest gisteren 80 vluchten annuleren. "Ons streven is ook om vandaag zo veel mogelijk van deze passagiers op hun eindbestemming te krijgen", zegt een woordvoerder.

De maatschappij gaat mensen eerst op eigen vluchten plaatsen. Als die vol zitten, worden mensen overgeboekt naar vluchten van concurrenten. KLM heeft gisteren prioriteit gegeven aan intercontinentale vluchten; die zijn dus wel vertrokken en aangekomen. Er moeten nu vooral nog gestrande passagiers binnen Europa vervoerd worden.

De storing vond plaats bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), waardoor minder vluchten afgehandeld konden worden. LVNL weet nog niet wat de oorzaak van de storing was; dat wordt nog steeds onderzocht. LVNL zegt wel dat het geen cyberaanval of hack was.