Sinterklaas bij de landelijke intocht in Dokkum
NOS NieuwsAangepast

Minister kijkt of 'bijkans heilig demonstratierecht' niet onder druk staat

Minister Ollongren wil met burgemeesters overleggen of zij niet te snel een demonstratie verbieden met het argument dat de openbare orde in het geding is. Ze citeerde de onlangs overleden burgemeester Van der Laan, die volgens haar vaak zei: "Demonstreren is bijkans heilig."

De minister van Binnenlandse Zaken zei in het Vragenuur in de Tweede Kamer dat ze denkt dat "we in Nederland recht doen aan het belangrijke recht van demonstreren". Maar een aantal Kamerleden zei naar aanleiding van de verhinderde demonstratie tegen Zwarte Piet in Dokkum dat de tegenstanders van demonstraties er steeds vaker in slagen om demonstranten te beperken in hun recht.

Ollongren heeft zelf niet het idee dat het argument van orde en veiligheid te snel van stal wordt gehaald om een demonstratie te verbieden. Zeker in grote steden als Den Haag en Amsterdam wordt er heel goed met demonstraties en tegendemonstraties omgegaan, vindt ze. "Maar ik vind het belangrijk dat het recht op demonstratie maximaal wordt beschermd". Ze wil daarom met een aantal burgemeesters of met de overkoepelende Vereniging Nederlandse Gemeenten in overleg gaan "om te beoordelen of het klopt wat hier wordt gesuggereerd".

Eerder vandaag werd bekend dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek gaat doen naar de blokkade van de A7, voorafgaand aan de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum afgelopen weekend. Mensen die voor Zwarte Piet zijn blokkeerden zaterdag de snelweg om een demonstratie tegen Zwarte Piet tegen te houden.

Ollongren: demonstreren is bijkans heilig

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl