Molukse veteranen ontvangen bij Defensie, veel sympathisanten op de been

Aangepast
Een delegatie van KNIL-militairen voorafgaand aan de bijeenkomst met Defensie Michelle Peters / NOS

Een delegatie van Molukse KNIL-militairen is door Defensie officieel ontvangen in de Korporaal van Oudheusden-kazerne in Hilversum. Ze voerden vanmiddag onder meer een gesprek met Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Hans van Griensven. De bijeenkomst wordt gezien als een onderdeel van eerherstel voor de Molukkers.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ontvangst voelt als eerherstel voor Molukse militairen

Tientallen Molukse sympathisanten waren aanwezig op de route en ze vormden een erehaag langs de weg. Een tegendemonstratie van antifascisten, die vinden dat de veteranen oorlogsmisdadigers zijn, werd afgelast op aandringen van de politie. Het zou te gevaarlijk zijn

Vooraf zei een van de aanwezige Molukse demonstranten dat de groep het niet zou pikken als hun opa's uitgescholden worden voor misdadigers. Er waren veel agenten en ME aanwezig in Hilversum.

1/4Een Molukse sympathisant: ik sta hier om mijn vader te eren die heeft gevochten Anna Mees / NOS
2/4De Molukse sympathisanten vormden een erehaag langs de weg Jeroen de Jager / NOS
3/4De KNIL'ers zijn onder politiebegeleiding naar de kazerne op De Zwaluwenberg gebracht Joris van Poppel / NOS
4/4Politie bij de villa van de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht waar de bijeenkomst vanmiddag is Robert Bas / NOS

De Molukse militairen hebben het Nederlandse gezag verdedigd tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. De veteranen voelden zich decennialang miskend door Defensie.

Aan het eind van de bijeenkomst sprak inspecteur-generaal Van Griensven zijn dank en waardering uit voor het werk en de inzet van de militairen.

Vorig jaar besloot de Nederlandse regering al achterstallige uitkeringen te betalen aan KNIL-militairen en Indische ambtenaren en afgelopen zomer werd toegezegd dat ze ook de veteranenstatus konden krijgen. Ook dat werd gezien als een blijk van erkenning.

1/2Een van de veteranen had zijn oude legitimatie bij zich Michelle Peters / NOS
2/2Benjamin van Eck Tagalele en Johan Maail: we wachten al 66 jaar op erkenning Michelle Peters / NOS

KNIL?

Het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger was het Nederlandse koloniale leger en bestond van 1830 tot 1950. De KNIL-militairen moesten vechten tegen de Indonesische onafhankelijkheidsstrijders. Toen Nederland die strijd verloor en Indonesië onafhankelijk werd, kwamen de militairen in 1951 naar Nederland. Niet uit vrije wil: in het onafhankelijke Indonesië konden ze niet blijven, omdat ze daar werden beschouwd als collaborateurs.

Het verblijf in Nederland zou tijdelijk zijn. De militairen werden met hun gezinnen ondergebracht in speciale woonoorden. Sinds die tijd strijden ze voor officiële erkenning van hun status als oud-militair, een moeizame kwestie omdat de Nederlandse overheid op de meeste wensen en eisen niet wilde ingaan.

STER Reclame