Protestactie van Wajongers in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Wajongers met lege portemonnee op weg naar Tweede Kamer

Wajongers bieden vandaag samen met vakbond FNV een symbolische lege portemonnee aan aan de Tweede Kamer. Ze doen daarmee een ultieme poging om de korting op hun uitkering per 1 januari tegen te houden.

Vakbond FNV dreigt met meer acties en kondigt aan een procedure te beginnen bij het College voor de Rechten van de Mens over de kwestie.

Wajongers, mensen met een arbeidsbeperking, hebben nog altijd veel moeite om een baan te vinden. Vorige maand nog concludeerde het Sociaal en Cultureel Planbureau dat de helft van de bedrijven niet van plan is om mensen met een beperking in dienst te nemen. Zelfs niet nu het economisch beter gaat en sommige sectoren zitten te springen om personeel.

De overheid haalt zelf de afspraken niet en zegt nu: niets mee te maken.

Kitty Jong, vice-voorzitter FNV

Wajongers zonder baan worden per 1 januari gekort op hun uitkering. Ze gaan er 80 euro per maand op achteruit, omdat de uitkering verlaagd wordt van 75 naar 70 procent van het minimum(jeugd)loon. Het gaat om een groep van ongeveer 75.000 mensen.

De Participatiewet is bedoeld om mensen met een arbeidsbeperking te stimuleren om aan het werk te gaan, ook door tegelijkertijd genoeg arbeidsplaatsen te creëren.

"De overheid haalt zelf de banenafspraken niet, maar zegt nu: 'Daar hebben we niks mee te maken, we korten toch'", aldus Kitty Jong, vice-voorzitter van de vakbond in het NOS Radio 1 Journaal. "En dat doen ze terwijl die banen een absolute voorwaarde waren voor de korting."

'Ik solliciteer me suf'

Een van de Wajongers die dreigen te worden gekort, is Lidia van der Klei. In augustus raakte ze haar baan kwijt. "Ik solliciteer me echt suf. Heel veel werkgevers hebben belemmerende gedachtes over mensen met een arbeidsbeperking. Bijvoorbeeld: ze kunnen niks, ze zitten in een rolstoel, ze zijn niet goed bij hun hoofd."

Ook zij merkt dat er te weinig plekken zijn voor mensen met een beperking. Daarom solliciteert ze ook op "gewone" banen. Tevergeefs, tot nu toe. "Ik schrijf open sollicitaties, reageer op vacatures. Maar tot nu toe lukt het niet. Ik denk niet dat ik snel aan het werk kom."

Zuur

Van der Klei is heel actief in haar zoektocht. Het liefst vindt ze weer een baan in de zorg, waar ze al eerder in gewerkt heeft. Daarom bezoekt ze zorgcongressen en andere bijeenkomsten. "Op die manier blijf ik bij en kan ik netwerken. Zo hoop ik weer aan werk te komen."

De gevolgen voor Wajongers zijn groot, als ze op hun uitkering worden gekort, zegt ze. "Bij mij gaat het om een bedrag van 80 euro per maand op mijn inkomen van 995 euro per maand. Dat is veel."

De Wajong-uitkering van Lidia van der Klei gaat per januari omlaag.

Juist voor Wajongers is dit zuur, zegt ze. "Wajongers moeten niet alleen de huur betalen en eten, maar hebben ook hogere kosten door hun beperking."

Al eerder veegde de Tweede Kamer een motie om de korting te schrappen, van tafel. Toch houdt ze hoop op begrip van de politiek. "We blijven ervoor strijden. Ik kan ook thuis gaan zitten en niks doen, dat helpt niet. We moeten actie blijven voeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl