PVV-leider Geert Wilders
NOS NieuwsAangepast

Wilders doet aangifte tegen Rutte wegens discriminatie

PVV-leider Wilders gaat aangifte doen tegen premier Rutte wegens discriminatie.

Volgens de leider van de grootste oppositiepartij discrimineert Rutte 'gewone Nederlanders' door nieuwkomers allerlei faciliteiten te bieden. De PVV vindt dat Nederlanders door dit kabinet fors worden gediscrimineerd.

"Bijvoorbeeld asielzoekers krijgen een heleboel gratis, gratis ziektekostenverzekering en geen eigen risico... en Nederlanders moeten dat wel betalen. Buitenlandse bedrijven krijgen ook allerlei voordeeltjes en Nederlanders krijgen een btw-verhoging op hun boodschappen. Dat is gewoon discriminatie, maar dan van de Nederlanders en daar is premier Rutte verantwoordelijk voor", zegt Wilders.

'Rutte vindt het allemaal onzin-vergelijkingen'

De PVV heeft vanmiddag online een meldpunt geopend onder de titel "Stop de discriminatie van Nederlanders". Mensen die ontevreden zijn over de aanpak van de premier en het nieuwe kabinet kunnen daar hun voorbeelden kwijt. Wilders hoopt op duizenden reacties.

Het is de derde keer dat de PVV een dergelijk meldpunt start. In 2012 was er het veelbesproken Polen-meldpunt. En eind 2015, toen de vluchtelingencrisis op z'n hoogtepunt was, oogstte de PVV kritiek met een oproep om overlast van asielzoekers bij de partij te melden.

Koninklijke manier

Dat de ene vooraanstaande politicus aangifte doet tegen de andere is uniek, maar daar schrikt Wilders niet voor terug: "Dit gaat niet te ver. Ik heb het op de koninklijke manier gedaan, in de Tweede Kamer heb ik Rutte direct aangesproken. Daar trekt hij zich niks van aan en ik kan in de Kamer niet afdwingen dat hij dat wel gaat doen. Ik ga nu aangifte doen en dan doen we het op twee manieren: via de Tweede Kamer en via Justitie."

Wilders zegt niet uit te zijn op gevangenisstraf voor de premier: "Ik ga niet roepen: 'lock him up!', maar wel 'stop de discriminatie van Nederlanders'. Als we Rutte daar op wat voor manier dan ook op kunnen pakken dan moeten we dat zeker niet laten."

Zelf staat Wilders op dit moment terecht vanwege zijn uitspraak over "minder Marokkanen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl