Een kas met tomaten in het Westland
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Polen blijven weg: tuinbouwsector zit omhoog

De tuinbouwsector in Nederland moet steeds meer personeel uit andere landen dan Polen halen. Er komen steeds minder Polen naar ons land om hier te werken.

Uit onderzoek van de Nederlands-Poolse Kamer van Koophandel blijkt dat minder Polen deze kant op komen omdat de welvaart in hun eigen land toeneemt. "De economie trekt aan, dus er is minder behoefte om naar Nederland te gaan", zegt Frans van der Lugt, directeur van uitzendbureau Westflex. Ook zouden de Polen liever in hun eigen omgeving blijven, in de buurt van hun familie.

Roemenië, Letland en Moldavië

Het uitzendbureau zoekt nu naar personeel in andere landen, zegt Van der Lugt tegen Omroep West. "Wij rekruteren ook in Roemenië en Letland en in Moldavië hebben we onlangs ook een kantoor geopend." Meer bedrijven zoeken in die landen naar arbeidskrachten.

Volgens Van der Lugt staan mensen daar ook niet meer te springen om werk. "We moeten de omstandigheden dus aantrekkelijk maken." Volgens hem moeten werkgevers zorgen voor goede salarissen, goede werkomstandigheden en goede huisvesting.

Nederlandse jongeren

Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Glaskracht, wijst erop dat bedrijven ook moeten proberen "onze Nederlandse jongeren" enthousiast te maken voor het vak. "Het is mooi werk. Hightech in veel gevallen."

Hij zegt dat het tekort aan Poolse arbeidsmigranten in de tuinbouw nu nog niet voor heel grote problemen zorgt, maar dat er in de komende jaren wel wat moet gaan veranderen.

Herman van der Wulp van Looye Tomaten uit Naaldwijk merkt ook dat er steeds minder mensen te vinden zijn die het werk kunnen doen. Bij het bedrijf werken meer dan 550 mensen. Nu komt hij nog tientallen mensen tekort, maar Van der Wulp verwacht dat het probleem in de toekomst veel groter wordt.

Advertentie via Ster.nl