EPA

Uber is van plan om een grote vloot zelfrijdende taxi’s te gaan opbouwen. Het bedrijf heeft bij Volvo 24.000 auto’s besteld die tussen 2019 en 2021 moeten worden geleverd.

Het gaat om het type XC90 (die per stuk minimaal 50.000 dollar kosten), waarvan er nu al een aantal in de VS rondrijdt als proef. De bestelling zou het plan van Uber om uiteindelijk klanten met zelfrijdende auto’s rond te brengen naar een hoger plan tillen. Het contract is niet-bindend, dus het aantal auto’s kan lager uitvallen.

1,2 miljard dollar

Volgens persbureau Reuters zou de bestelling, als alle 24.000 auto’s worden geleverd, de grootste zijn die Volvo ooit heeft gehad en daarnaast de grootste verkoop in de geschiedenis van zelfstandige auto’s. En dat terwijl de koper, Uber, per kwartaal meer dan 600 miljoen dollar verliest.

Toch kan het de investering, die minimaal 1,2 miljard gaat kosten, wel opbrengen. Een groep investeerders, onder leiding van het Japanse bedrijf SoftBank, kondigde eerder deze maand aan in totaal 10 miljard dollar in het bedrijf te investeren.

Goedkoper dan eigen auto

Daarnaast moet Uber de opbouw van dergelijke vloot wel ter hand nemen, als het zijn doel wil verwezenlijken. Het bedrijf wil niet meer afhankelijk zijn van chauffeurs en zo de garantie geven dat je ten allen tijde binnen een paar minuten een auto kunt oproepen.

Omdat er geen chauffeur in zit, is het vervoer bovendien zo goedkoop dat het hebben van een eigen auto niet meer rendabel is, zo is de gedachte. Maar zover is het bedrijf nog lang niet.

STER reclame