Nederland is Europees kampioen na de overwinning op Denemarken ANP

Minister Bruno Bruins voor Sport wil met voetbalbond KNVB praten over het grote inkomensverschil tussen professioneel mannen- en vrouwenvoetbal. "Iedereen in de sport is gelijk", zei de minister bij een Kamerdebat over sport.

Regeringspartij CDA vindt het onacceptabel dat de vrouwelijke topvoetballers, zoals die van het Nederlands elftal, weinig verdienen. Het CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot vindt dat het Nederlandse vrouwenelftal net als mannen onder het profvoetbal moet vallen.

Amateurvoetbal

De minister zegt dat het aan de KNVB is om bijvoorbeeld het Nederlandse vrouwenelftal voortaan niet langer bij het amateurvoetbal onder te brengen. Nederland doet het goed bij het vrouwenvoetbal. In augustus werd Oranje Europees kampioen. Mede daardoor wordt het vrouwenvoetbal hier steeds populairder.

Aanzwengelen

Bruins wil het debat over ongelijke betaling in de voetbalwereld "graag aanzwengelen", maar hij benadrukt dat het kabinet niet over de hoogte van salarissen gaat. "In dat licht moet mijn gesprek met de voetbalbond ook worden gezien."

Experts zeggen dat sommige speelsters van Nederlandse topclubs salarissen hebben tussen de 700 en 2300 euro per maand. Ter vergelijking: het gemiddelde salaris voor mannen in de eredivisie ligt op 22.000 euro per maand.

STER reclame