Getty Images
NOS SportAangepast

Wimbledon-lievelinge Novotná (49) overleden

Voormalig Wimbledonkampioene Jana Novotná is op 49-jarige leeftijd in Tsjechië overleden aan de gevolgen van kanker. "Ze is vredig heengegaan in het bijzijn van haar familie", meldt de Women's Tennis Association (WTA).

De Tsjechische won in 1998 op het heilige gras in Londen ten koste van Nathalie Tauziat, maar ze veroverde de harten van de tennisfans toen ze in 1993 de finale verloor van Steffi Graf. Ze kwam 4-1 voor in de derde set, maar de spanning werd haar te veel.

De hertogin van Kent kreeg gelijk

Tijdens de prijsuitreiking barstte ze in huilen uit en werd ze getroost door de hertogin van Kent. "Je gaat hier een keer winnen", fluisterde de hertogin haar toe. En ze kreeg gelijk: vijf jaar later waren er weer tranen bij Novotná, maar nu van geluk.

  • Getty Images
    In 1998 waren er weer tranen, maar toen van geluk
  • EPA
    In 1998 won Jana Novotna op Wimbledon haar enige grandslamtitel
  • EPA
    Dat deed ze - zoals altijd - door veel naar het net te komen

Novotná veroverde zo haar enige grandslamtitel, naast 23 andere enkelspeltitels. Met haar kenmerkende serve-volleyspel was ze ook in 1997 tot de finale van Wimbledon doorgedrongen en toen verloor ze van Martina Hingis.

In het dubbelspel sleepte de Tsjechische zestien grandslamtitels in de wacht. Voor haar land won ze drie olympische medailles en de Fed Cup in 1988. Op de wereldranglijst reikte Novotná tot de tweede plaats en in 2005 werd ze opgenomen in de Tennis Hall of Fame.

"Haar ster zal altijd stralen in de geschiedenis van de WTA", aldus Steve Simon, voorzitter van de WTA.

In 1999 zette Novotná een punt achter haar loopbaan, maar ze verdween niet uit het tennis. Ze speelde regelmatig demonstratiewedstrijden met onder anderen Martina Navratilova en ze gaf commentaar voor de BBC bij wedstrijden op Wimbledon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl