NOS NieuwsAangepast

Spoorbrug met wat vertraging nu toch geplaatst

Zo plaats je een brug

Het plaatsen van de nieuwe spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht is met een paar uur vertraging voltooid. De brug ligt er, maar moet nog wel worden vastgezet.

De waterstand was iets te laag om de brug te kunnen plaatsen. De ponton waarop de brug steunt, moest precies op de goede hoogte liggen en dat was niet het geval.

Op verzoek van de aannemer verhoogde Rijkswaterstaat de waterstand met 10 centimeter. Daarvoor werd de sluis bij Wijk bij Duurstede opengezet. "Het waterpeil in de rivier is hoger dan het kanaalpeil, dus het stroomt vanzelf het Amsterdam-Rijnkanaal in", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De nieuwe spoorbrug wordt over het Amsterdam-Rijnkanaal gehesen.

De brug is 170 meter lang, 15 meter breed en weegt ruim 3000 ton. Door de nieuwe spoorbrug kunnen er meer treinen tussen Utrecht en het westen van Nederland rijden. Vanwege de klus was het treinverkeer tussen Utrecht en Den Haag, Rotterdam en Leiden stilgelegd. Ook mochten er geen schepen varen. Aanvankelijk zou de stremming tot 14.00 uur duren, maar dat wordt middernacht. Dan wordt het scheepvaartverkeer hervat, maar er zal nog wel hinder zijn voor schepen. Er liggen meer dan twintig schepen te wachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl