De regering-Trump dreigt het kantoor in Washington te sluiten
NOS Nieuws

VS en Palestijnen ruziën over PLO-kantoor in Washington

Er is een diplomatieke rel ontstaan over het kantoor van de Palestijnse organisatie PLO in Washington. De Amerikaanse regering heeft laten weten het kantoor te willen sluiten, en nu dreigen de Palestijnen om in dat geval alle communicatie met de Verenigde Staten te beëindigen.

De PLO wordt door de internationale gemeenschap gezien als de organisatie die het Palestijnse volk vertegenwoordigt. Sinds 1994 heeft de organisatie een officiële vertegenwoordiging in Washington. Elke zes maanden moet die vergunning worden verlengd.

Het is nu voor het eerst dat dat mogelijk niet gebeurt. De regering-Trump heeft de Palestijnen per brief laten weten dat dat komt door het recente Palestijnse verzoek bij het Internationaal Strafhof om onderzoek te doen naar oorlogsmisdaden door Israël. President Trump neemt binnen drie maanden een definitieve beslissing.

Onacceptabel

De Palestijnse vredesonderhandelaar Erekat heeft verontwaardigd gereageerd. In een videoboodschap op Twitter zegt hij dat de VS onder druk is gezet door de Israëlische regering-Netanyahu. Trump heeft er in de eerste fase van zijn presidentschap vaker blijk van gegeven dat hij de banden met Israël, die onder zijn voorganger Obama waren verslechterd, wil aanhalen.

Erekat noemt het Amerikaanse voornemen een onacceptabel besluit, dat de inspanningen voor vrede ondermijnt. Ook de Palestijnse president Abbas spreekt van "gevaarlijke gevolgen voor het vredesproces".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl