Mogelijk signalen van vermiste onderzeeër Argentinië

De Argentijnse marine heeft signalen ontvangen die waarschijnlijk afkomstig zijn van de onderzeeër die sinds woensdag wordt vermist. In een paar uur tijd werd zeven keer geprobeerd om via satelliettelefoon contact te leggen met de autoriteiten, maar dat mislukte elke keer.

De pogingen duurden tussen de 4 en de 36 seconden. Het ministerie van Defensie probeert nu samen met een gespecialiseerd bedrijf te achterhalen waarvandaan de oproepen precies kwamen.

Storing

De onderzeeër ARA San Juan heeft 44 bemanningsleden. Het contact ermee ging woensdag verloren toen de boot onderweg was van het uiterste zuiden van het land naar een marinebasis ten zuidoosten van Buenos Aires.

Het vaartuig bevond zich op dat moment op zo'n 430 kilometer uit de kust. Al direct ging de marine uit van een storing in de communicatie-apparatuur.

De nu vermiste San Juan, na een reparatie in mei 2014 AFP

Toen de onderzeeër na een paar dagen nog niet was getraceerd, breidde Argentinië de zoektocht uit. President Macri verklaarde dat het land alle middelen zal inzetten om de San Juan terug te vinden.

Chili, Uruguay, Peru, Brazilië, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben Argentinië hulp aangeboden bij de zoektocht. De Amerikanen hebben een vliegtuig van de NASA met geavanceerde apparatuur naar de zuidkust van Argentinië gestuurd. Een Brits schip komt de komende dag aan in het gebied.

STER reclame