Dimitrov tegen Goffin in finale ATP Finals

Aangepast
David Goffin viert zijn zege op Roger Federer AFP

Roger Federer is bij de ATP Finals in de halve finales gestrand. De Belg David Goffin verraste zijn jeugdidool en zesvoudig winnaar in de O2 Arena in Londen met 2-6, 6-3, 6-4. In de finale treft hij de Bulgaar Grigor Dimitrov, die later op de avond won van Jack Sock.

Goffin, die geen van de zes vorige duels met Federer gewonnen had, herstelde zich knap van een eerste set waarin hij werd weggevaagd. De vermoeid ogende Zwitser hielp de Belg wel een handje met voor zijn doen opzienbarende afzwaaiers.

Ondanks vormgebrek won Federer dankzij zijn bijzondere klasse nog wel de drie groepsduels, maar tegen Goffin legde hij het op tempo te vaak af in de rally's. Goffin versaagde geen moment, bleef de baas op de baseline en hield de bij 2-1 verdiende break voorsprong koel vast in de derde set.

"Ik heb hier geen woorden voor, ik kan niet beschrijven hoe ik mij nu voel. Zó veel vreugde, zó veel geluk", vertelde een geëmotioneerde Goffin na afloop.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Goffin houdt Federer uit finale ATP Finals
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Dimitrov via Sock naar eindstrijd

In de finale stuit Goffin op Dimitrov, die hem in de groepsfase nog met 6-0, 6-2 had weggespeeld. De Bulgaar wees in de halve finales de Amerikaan Jack Sock met 4-6, 6-0, 6-3 terug.

Na een superieure start leek er voor de Bulgaar geen vuiltje meer aan de lucht. Maar na wat missers en dubbele fouten haperde de machine ineens en won Sock de set ondanks een 3-0 achterstand.

Dimitrov herpakte zich en dwong dankzij zijn prachtige backhand een derde set af. Daarin liep Sock wat soepeler door zijn opslaggames heen, maar twee dubbele fouten bij 3-4 werden hem fataal.

Omdat Dimitrov weer verkrampte, kreeg Sock nog twee breekkansen. Die liet hij onbenut.

1/2Grigor Dimitrov viert zijn zege op Jack Sock AFP
2/2David Goffin (l) en Grigor Dimitrov troffen elkaar ook al in de groepsfase Getty Images

STER Reclame