1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Kabinet krijgt het 'niet makkelijk' met D66-fractie, waarschuwt Pechtold

De D66-fractie in de Tweede Kamer zal het kabinet-Rutte III kritisch volgen. D66-leider Pechtold waarschuwde zijn D66-ministers op het partijcongres in Leeuwarden dat ze niet verzekerd zijn van gemakkelijke steun.

"Lach nog maar even. Geniet er nog maar even van", zei Pechtold tegen de zes D66-bewindslieden die op de eerste rij van de zaal zaten. "Makkelijk krijgen jullie het niet met ons."

Weglopen was geen optie. Althans niet voor ons.

Alexander Pechtold

D66 heeft het vorige kabinet met grote regelmaat gesteund en Pechtolds constructieve houding werd door die VVD-PvdA-coalitie gewaardeerd. De partij wil nog steeds constructief zijn, maar Pechtold vond de verhouding tussen kabinet en Kamer de afgelopen jaren wel "iets te monistisch". Monistisch wil zeggen dat de Tweede Kamer en de regering sterk met elkaar verbonden zijn.

"Het was iets te klef", constateerde Pechtold. Hij heeft ervoor gekozen om geen minister te worden, maar als partijleider in de Tweede Kamer te blijven om zijn 19-koppige fractie aan te sturen.

In zijn speech legde Pechtold nogmaals uit waarom D66 in een rechts-christelijk kabinet is gestapt. Hij vindt dat politieke partijen in deze tijd verantwoordelijkheid moeten nemen. "Weglopen was geen optie. Althans niet voor ons."

Wiet

Pechtold vindt dat er ook een aantal belangrijke D66-punten in het regeerakkoord staan, zoals de aanpak van de uitstoot van CO2, extra geld voor onderwijs, zes weken partnerschapsverlof en het landelijk experiment met wiet telen.

Hij hekelde de opstelling van GroenLinks en SP die al jaren oppositie voeren en niet in een kabinet willen zitten. Ook vicepremier Ollongren hekelde in haar toespraak het 'gebrek aan constructiviteit' van de linkse partijen. "De drie linkse partijen zijn alle drie uitgenodigd om mee te regeren. Maar zij weigerden", aldus de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. "Twee zelfs zonder één dag aan een onderhandelingstafel te zitten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl