Gertjan Verbeek als trainer van FC Twente

'Verbeek was bij Heerenveen een ongelofelijke bemoeial'

  • Jan Vincent van Zuiden

    Redacteur NOS Sport

  • Jan Vincent van Zuiden

    Redacteur NOS Sport

sc Heerenveen is 'zijn' club. Van Gertjan Verbeek. Hij speelde tussen 1984 en 1994 voor de Friese club, was er tussen 1994 en 2001 assistent-trainer en van 2004 tot 2008 hoofdtrainer. Maar ook FC Twente, waar hij sinds een paar weken trainer en technisch manager is, zit in het hart van Verbeek, die opgroeide bij het oude Diekman-stadion.

Vanavond speelt FC Twente tegen sc Heerenveen. Vier bekenden van Verbeek halen herinneringen op aan zijn tijd in Friesland.

Foppe de Haan als trainer van sc Heerenveen in 2000. Op de achtergrond zijn assistent Gertjan Verbeek.

Foppe de Haan (werkte met Verbeek als speler en als assistent-trainer)

"Als er één iemand is die alles uit de kast heeft gehaald als voetballer, is het Gertjan. Hij kon helemaal niet zo goed voetballen en was technisch absoluut niet begaafd. Maar toen we met de Wiel Coerver-oefeningen begonnen heeft hij als een bezetene geoefend, onvoorstelbaar. Daar werd zijn techniek aanmerkelijk beter van."

"En hij was spijkerhard. Gertjan was linksback en iedere rechtsbuiten had een hekel aan hem. Je liep tegen een muur op. Hij was niet te houden. Dat geldt ook voor zijn aanvallende kopballen uit corners. Die waren fenomenaal en daar heeft hij ook de nodige goals uit gemaakt."

"Als trainer had Gertjan hele goede ideeën. Zo waren we erg ontevreden over het verdedigen bij vrije trappen en corners. Dat was veel te chaotisch. Toen zijn we begonnen met zoneverdediging. Dat heeft Gertjan uitgewerkt, op papier gezet en daar zijn we op trainingskamp in Spanje aan gaan werken. Dat was perfect, we kregen nooit meer een goal tegen uit die situaties."

Gertjan Verbeek en Alex Pastoor, vrienden op en naast het veld

Alex Pastoor (assistent van Verbeek bij Heerenveen tussen 2006 en 2008)

"Als ik denk aan Gertjan, denk ik aan loyaliteit, vertrouwen, hard werken, een plan hebben, vastberadenheid en succes. Dat is wel een reeks van dingen. Hij heeft me ook geïnspireerd. Hij wil zich altijd blijven ontwikkelen, schuwt daarbij niets, gaat niks uit de weg en is bereid om alles aan te pakken. Dat vond ik inspiratievol."

"Bij Gertjan moest je echt je plaats en ruimte verdienen. Ik kon daar goed mee omgaan. Het was prettig werken met hem. We zijn ook privé steeds verder naar elkaar toe gegroeid. We vertrouwen elkaar volledig. Die vertrouwensbasis is ook de reden dat hij Jan de Jonge graag mee wilde nemen naar Twente. Vertrouwen kan soms zwaarder wegen dan dat je op voetbalgebied op één lijn zit."

"Gertjan heeft in zijn jaren bij Heerenveen altijd Europees gespeeld. De stand op de ranglijst was steeds goed en we voldeden aan de kernwaarden van Heerenveen: aantrekkelijk spelen met een bepaalde degelijkheid. De ontwikkeling van spel en spelers stond voorop en daar zijn heel wat transfers uitgerold. Ja, samenwerken met Gertjan, dat was prima."

Gerald Sibon en Gertjan Verbeek vieren het behalen van Europees voetbal met Heerenveen

Gerald Sibon (speelde bij Heerenveen onder Verbeek in het seizoen 2007-2008)

"Ik denk aan succes, aan Europees voetbal en een leuke tijd met Gertjan bij Heerenveen. Ik ben dankzij hem ook tot andere inzichten gekomen. Ik was al wat ouder, 32 of 33, toen ik op dat moment bij Heerenveen kwam. Je wilt doseren om de weken door te komen, maar dat ging onder Gertjan wel anders. Niet vervelend hoor, maar wel hard trainen."

"En wat bleek: hoe fitter ik werd, hoe beter ik ook werd. Ik heb één van mijn beste seizoenen gespeeld en ook een van de leukste. We maakten rond de 90 goals en zetten grote uitslagen neer. Ik heb gewoon alles getraind en gespeeld dat jaar, in plaats van af en toe een keertje iets over te slaan. Daar ben ik door Gertjan achtergekomen."

Riemer van der Velde en Gertjan Verbeek tijdens een persconferentie voor een UEFA-cupwedstrijd

Riemer van der Velde (beleefde als voorzitter van sc Heerenveen vele jaren met Verbeek)

"Toen Verbeek binnenkwam zei onze trainer Henk van Brussel: 'hij kan met rechts helemaal geen bal raken en met links een klein beetje'. Dus hij liet Gertjan oefenen tegen een elektriciteitshokje op het trainingsveld om vaardigheid te krijgen. Dat deed Gertjan met bezetenheid."

"Zo speelde hij later ook. Hij stampte over het veld alsof er een kudde bizons langskwam. Met de absolute wil om wat te bereiken. Hij was ook een ongelofelijke bemoeial. Hij had overal verstand van. Dat hoort ook bij Gertjan, hè."

"Maar er is goed met hem te werken. Hij heeft een mening en die had ik ook. Dat botste weleens, maar we kwamen er altijd uit omdat we luisterden naar elkaars argumenten. En als het niet lukte, dan deden we het gesprek de volgende dag gewoon over. Dan kwam het ook altijd weer goed."

"Het zal moeten blijken of de stap naar Twente wel zo verstandig is. Het is bijna nooit verstandig om midden in een seizoen in te stappen. Dat is altijd moeilijk en er zit een gevaar aan. Maar ik hoop dat hij het goed gaat doen. Vanaf zondag dan, haha."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl