Stefan Kraft
NOS SportAangepast

Schansspringers zweven weer, richting Pyeongchang

De schansspringers zweven dit weekend weer door de lucht. In het Poolse Wisla begint de weg naar de Olympische Spelen van Pyeongchang. De NOS zet een aantal wetenswaardigheden op een rij.

Op wie moeten we letten in dit olympische seizoen?
Om te beginnen op Stefan Kraft. De 24-jarige Oostenrijker sloot het voorgaande wereldbekerseizoen als beste af. En dat niet alleen. Hij veroverde in het Finse Lahti ook nog eens de wereldtitel op de kleine en grote schans.

De Poolse ploeg, met tweevoudig olympisch kampioen Kamil Stoch, Maciej Kot en Dawid Kubacki is ijzersterk en de Duitsers hebben een troef in handen met Andreas Wellinger.

De Noren vestigen hun hoop op Daniel-André Tande.

Wie zijn er afwezig tijdens de seizoenstart in Wisla?
Gregor Schlierenzauer heeft liefst 53 wereldbekerwedstrijden op zijn naam staan en is daarmee recordhouder. De Oostenrijker mist echter een olympische medaille in zijn prijzenkast en hoopt die droom in Pyeongchang in vervulling te laten gaan. Een lichte blessure verhindert nu wel zijn deelname in Polen.

Voor Severin Freund zijn de druiven helemaal zuur. De Duitser, twee jaar terug WK-winnaar, heeft een kruisband gescheurd en kan de Spelen vergeten.

Het 18-jarige Sloveense wonderkind Domen Prevc verraste vorig jaar met vier wereldbekerzeges, maar zakte daarna ver weg. Hij is nu gepasseerd. Grote broer Peter Prevc is er wel bij.

Noriaki Kasai vliegt door de lucht

Nog andere opvallende namen?
Jazeker. Noriaki Kasai weet van geen ophouden. De Japanse legende is inmiddels 45 jaar en eindigde in maart als 44-jarige nog als derde in het Sloveense Planica. Als Kasai heel blijft, dan doet hij in Pyeongchang voor de achtste keer mee aan de Olympische Spelen.

Hoe zit het eigenlijk met de Nederlanders?
Voorlopig hoeven we niet te rekenen op Nederlandse deelname aan een World Cup, laat staan de Olympische Spelen. Lars Antonissen was in maart 2015 de laatste die zich kwalificeerde voor een wereldbekerwedstrijd. Op de befaamde Holmenkollen in Oslo eindigde hij als 51ste en laatste. Antonissen loste Boy van Baarle en Christoph Kreuzer af, die in november 2003 in het Finse Kuusamo bij de elite sprongen.

Zijn de regels nog hetzelfde?
Niet helemaal. Eerder was het zo dat de toptien van het algemeen klassement vrijgesteld werd van de kwalificaties. Die regel behoort nu tot het verleden. Iedereen moet springen en zorgen dat hij de 'cut' haalt: een plek bij de eerste vijftig.

Tot slot, er wordt naar de Spelen toegewerkt, maar welke wedstrijden mogen we ook zeker niet missen?
Je hebt vast weleens gehoord van het Vierschansentoernooi. Een enorm evenement van vier wedstrijden rond de jaarwisseling, met iedere keer zo'n 30.000 toeschouwers. Op 1 januari wordt er altijd gesprongen in Garmisch-Partenkirchen, een traditie. Enkele weken later staat het WK skivliegen in Oberstdorf op het programma. Wie top is in januari, is waarschijnlijk ook top in Pyeongchang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl