Een Zuid-Koreaanse arts toont de wormen die bij de overloper zijn weggehaald
NOS NieuwsAangepast

Wormen bij overloper Noord-Korea: 'Dit ken ik alleen uit studieboeken'

Bij de Noord-Koreaanse militair die eerder deze week gewond raakte toen hij overliep naar Zuid-Korea, zijn tientallen parasitaire wormen aangetroffen. Dat heeft de chirurg die de man behandelt, bekendgemaakt. De wormen in de ingewanden van de Noord-Koreaan geven blijk van de slechte hygiëne en de armzalige voedselsituatie in het geïsoleerde land, zeggen Zuid-Koreaanse experts.

"In de twintig jaar dat ik opereer heb ik zoiets alleen eerder gezien in mijn studieboeken", zei de chirurg in het ziekenhuis in Seoul waar de militair wordt behandeld. De arts vertelde dat de langste worm die is verwijderd, 27 centimeter lang was.

Als militair moet het slachtoffer ten minste het voedsel hebben gekregen dat de gemiddelde Noord-Koreaan krijgt, zo niet beter gevoed zijn, zeggen de Zuid-Koreaanse deskundigen. In zijn maag werd ook mais gevonden, het graan waar de meeste Noord-Koreanen op teren sinds het land getroffen is door ernstige droogte.

Ook bij andere overlopers werden in het verleden verschillende typen wormen en parasieten aangetroffen.

Menselijke mest

Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw levert de Noord-Koreaanse staat geen kunstmest meer aan de boeren. Omdat er een gebrek aan vee en dus aan dierlijke mest is op het Noord-Koreaanse platteland, gebruiken de boeren menselijke uitwerpselen om de bodem vruchtbaar te maken. Als groente van die bodem ongekookt wordt gegeten, veroorzaakt dat wormen in het maag-darmstelsel.

De militair raakte gewond toen hij door Noord-Koreaanse grenswachten onder vuur werd genomen in de gedemilitariseerde zone tijdens zijn vlucht naar Zuid-Korea. Zijn toestand is stabiel nu de kogels zijn verwijderd, maar de parasieten vergroten de kans op infecties en belemmeren zijn genezing, zegt de chirurg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl