1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Witte meisjespiet en Zwarte Piet in Sinterklaasjournaal

Dit zijn de eerste pieten in het Sinterklaasjournaal dit jaar

In het Sinterklaasjournaal waren vanavond voor het eerst twee pieten te zien: de Huispiet, die traditioneel zwart was geschminkt, en een ongeschminkt wit meisje in een pietenpak dat voor het eerst met Sinterklaas mee mocht varen uit Spanje.

Piet-watchers keken al vier afleveringen lang tevergeefs uit naar de pieten in verband met de zwartepietendiscussie. De NTR had eerder al gezegd dat de regenboogpieten niet zouden terugkeren, maar hield lang geheim hoe de knechten er morgen, bij de intocht van Sinterklaas in Dokkum, uit zullen zien.

Andere pieten zijn nog niet te zien geweest in de uitzending. Eerder deze week werd de Pakjesboot bevolkt door een groep mannen die sinterklaasliedjes zong, onder wie John Jones. Hij speelde eerder Vergeetpiet in de kinderserie, maar verscheen nu zonder pietenpak.

Uit het gesprek van de Sint met de meisjespiet bleek dat zij voor het eerst meevaart naar Nederland. Mogelijk sorteert het Sinterklaasjournaal daarmee voor op een verhaallijn waarbij pieten hun zwarte kleur krijgen bij hun gang door een schoorsteen. Een soortgelijk scenario werd in 2014 uitgewerkt toen Sinterklaas witte hulppieten inzette, die steeds zwarter uit de schoorsteen kwamen.

Grote Boek zoek

In de uitzending van vandaag kwam de Huispiet Sinterklaas melden dat het Grote Boek zoek was en waarschijnlijk was achtergebleven in Spanje. Terwijl Sinterklaas ging zoeken, nam de Huispiet het roer over. Omdat hij ervan overtuigd was dat het boek nog in Spanje lag, besloot hij de steven te keren.

Het Grote Boek bleek in het water te zijn gevallen en inmiddels veilig in Dokkum te liggen. De burgemeester zou het morgenochtend op de kade aan Sinterklaas overhandigen, maar ze ontdekte dat de woorden van de Sint in het boek helemaal waren verwaterd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl