Vrouwen in Raqqa lopen langs een reclamezuil van Islamitische Staat (november 2014)
NOS NieuwsAangepast

AIVD: dreiging terugkerende IS-vrouwen niet onderschatten

De rol van vrouwen binnen jihad-groepen moet niet worden onderschat. De inlichtingendienst AIVD waarschuwt dat terreurgroep IS een toenemend tekort heeft aan strijders en daarom sinds kort vrouwen een actievere en meer gewelddadige rol gunt.

Als dat zo doorgaat, kunnen vrouwen in het strijdgebied in Syrië en Irak, maar ook in Nederland een grotere bedreiging gaan vormen, vreest de AIVD (.pdf). De waarschuwing van de inlichtingendienst is gericht aan organisaties die mogelijk met terugkeerders te maken krijgen, zoals OM en politie, maar ook gemeenten en scholen.

Aanslagen

In Nederland zijn volgens de dienst zo'n honderd vrouwen die er extremistische islamitische denkbeelden op nahouden. Ze zijn in veel gevallen net zo toegewijd aan de jihad als mannen. Sinds 2012 zouden zeker tachtig vrouwen uit Nederland naar Syrië en Irak zijn gereisd, van wie het overgrote deel zich heeft aangesloten bij IS. Nog niet eerder is zo'n groot aantal vrouwen in jihadistisch strijdgebied geweest.

Door hun aanwezigheid in het strijdgebied en hun toewijding bestaat de mogelijkheid dat vrouwen in Nederland een aanslag plegen. Volgens de AIVD zijn in Europa verschillende gevallen bekend van vrouwen die namens IS geweld wilden gebruiken. Daarbij kunnen ze geïnspireerd zijn door jihadistische propaganda, of ze worden door IS tot gewelddadige acties gestimuleerd.

Terugkeren

De AIVD signaleert verder dat naarmate IS in Syrië en Irak verder wordt teruggedrongen, er meer Nederlandse vrouwen zullen proberen om weg te komen uit het gebied. De vrouwen die nu terugkeren zijn anders dan vrouwen die voor dit jaar al zijn teruggekomen. Die waren gemiddeld een half jaar in het strijdgebied, terwijl degenen die er nu nog zijn zo'n drie jaar in Syrië of Irak zijn geweest.

Doordat zij aanzienlijk langer in het gebied waren zijn die vrouwen ook langer blootgesteld aan de gewelddadige ideologie. Ook hebben ze meer contacten in radicaal-islamitische kringen. Dat leidt tot de conclusie dat een aanzienlijk deel van de terugkerende vrouwen haar radicale ideeën zal blijven koesteren.

Ook de inzet van vrouwen op het strijdveld door IS heeft gevolgen: ze kunnen omkomen of met geweldservaring terugkomen in Nederland. IS stond tot voor kort het plegen van aanslagen door vrouwen niet toe, maar nu vrouwen worden ingezet in de strijd kunnen ze geïnspireerd raken om ook in Nederland geweld te gebruiken.

Laura H.

Deze week deed de rechter uitspraak in de zaak tegen Laura H., een Nederlandse vrouw die uit IS-gebied was teruggekeerd. Zij werd veroordeeld tot 2 jaar cel, waarvan dertien maanden voorwaardelijk.

Volgens de rechter wist ze heel goed wat ze deed toen ze met haar man naar IS-gebied in Syrië reisde. Ze was op de hoogte van de misdaden van IS en ze wist ook dat haar man mee ging vechten.

Door te zorgen voor haar gezin had ze een ondersteunende rol bij het plegen van terroristische misdrijven, was het vonnis van de rechter. Doordat Laura H. al een jaar in voorarrest had gezeten hoefde ze niet terug naar de gevangenis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl