Een gevechtsvliegtuig van de Amerikaanse marine boven Irak, in 2014
NOS NieuwsAangepast

'Coalitie maakte in strijd tegen IS in Irak vaker burgerslachtoffers'

Bij luchtaanvallen op IS door de internationale coalitie onder leiding van de VS zijn in Irak veel vaker burgers omgekomen dan de coalitie beweert. Dat schrijft The New York Times op basis van eigen onderzoek. Volgens de krant vielen bij 1 op de 5 bombardementen burgerdoden.

Volgens de coalitie zijn bij 14.000 bombardementen op burgerdoelen in heel Irak 89 keer burgerdoden gevallen. Dat is bij 1 op de 157 bombardementen.

IS-gebied

Verslaggevers van de krant bezochten tussen april vorig jaar en juni van dit jaar gebieden in Noord-Irak die kort daarvoor in handen van IS waren geweest. Ze verzamelden zo veel mogelijk informatie over gebombardeerde doelen.

Gegevens over 103 doelen werden vergeleken met gegevens die de coalitie over deze bombardementen aan de krant verstrekte.

Onjuist en verouderd

De coalitie gaat er prat op dat ze haar uiterste best doet om burgerdoden te voorkomen, onder meer door zo veel mogelijk informatie over het te bombarderen doel te verzamelen.

Volgens de krant is die informatie vaak onjuist of verouderd, waardoor gewone burgers voor IS-strijders worden aangezien.

De coalitie houdt in zo'n geval vol dat er alleen IS-strijders zijn omgekomen, tot het tegendeel wordt bewezen.

Slachtoffers van een vermoedelijk Amerikaans bombardement in juli op Mosul

De krant stelt ook vast dat de coalitie meldingen over burgerdoden onvoldoende onderzoekt en vaak ook niet kan onderzoeken, omdat er geen informatie over het bombardement te vinden is.

Het Amerikaanse leger heeft een budget om burgerslachtoffers te compenseren, maar heeft in Irak en Syrië in nog geen enkel geval een schadevergoeding uitbetaald, schrijft de krant.

Aantal burgerslachtoffers

De krant noemt geen cijfers over het aantal burgerslachtoffers dat bij de bombardementen in de onderzochte gebieden is omgekomen.

Volgens het Amerikaanse leger zijn er in heel Irak in totaal 466 burgers omgekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl