'Nacht van de lange messen' levert geen akkoord op in Duitsland
Na 15 uur aan één stuk onderhandelen lijkt een akkoord over een nieuwe Duitse coalitie nog steeds ver weg. De gesprekken tussen de CDU, haar Beierse zusterpartij CSU, de liberale FDP en de linkse Grünen gingen door tot vier uur vannacht. Ze praten vanmiddag verder.
De onderhandelingsronde was in de Duitse media aangekondigd als 'de nacht van de lange messen', een nogal ongepaste verwijzing naar de liquidatie van kopstukken uit Hitlers NSDAP, de SA en het Duitse leger in 1934.
Op enkele onderwerpen zou vannacht vooruitgang zijn geboekt, maar op belangrijke thema's als het klimaat, de vluchtelingen en de financiën liggen de standpunten nogal uit elkaar. Vooral het punt van de gezinshereniging voor vluchtelingen lijkt moeilijk te liggen.
De CSU is fel tegen een ruime regeling voor gezinshereniging, zegt correspondent Judith van de Hulsbeek: "Ze zeggen dat Duitsland dan de controle kwijtraakt over de hoeveelheid vluchtelingen die naar het land komt."
CSU versus Grünen
"Voor de CSU is de bovengrens van 200.000 vluchtelingen per jaar heel erg belangrijk. Als alle vluchtelingen die nu in Duitsland zitten hun familie over laten komen, kunnen dat volgens berekeningen 300.000 mensen zijn." De CSU wil dat punt dus schrappen, maar daar verzetten Die Grünen zich tegen.
Dat komt vooral doordat de linkse partij al veel concessies heeft gedaan, zegt Van de Hulsbeek. "Zo hebben ze hun eis moeten intrekken dat de twintig meest vervuilende kolencentrales voor 2020 dichtgaan. Ook een verbod op diesel- en benzineauto's vanaf 2030 is van tafel. Daaruit blijkt dat ze heel graag willen meeregeren, maar ze moeten er wel iets voor terugkrijgen."
Het lijkt erop dat alle partijen meebewegen, behalve de CSU, zegt Van de Hulsbeek. Dat heeft ermee te maken dat er volgend jaar deelstaatverkiezingen in Beieren zijn. "De afgelopen verkiezingen heeft de partij het slecht gedaan. Ze willen nu laten zien dat ze hard kunnen zijn en dat ze op het punt van migratie iets mee naar huis kunnen nemen."
Frustrerend
Vanmiddag om 12 uur gaan de onderhandelingen verder. FDP-leider Christian Linder was vannacht positief en zei dat "zo'n historische opgave niet stuk mag lopen op een paar uur meer of minder".
Zijn tweede man, Wolfgang Kubicki, sloeg een andere toon aan en noemde de gesprekken frustrerend: "Ik heb er geen vertrouwen in. Op belangrijke punten zoals migratie, klimaatverandering en financiën liggen we zo ver uit elkaar, dat ik niet weet hoe we dat in korte tijd gaan oplossen."
Bondskanselier Angela Merkel wilde na de gesprekken niet inhoudelijk reageren en hield het bij: "Goedemorgen, later vandaag gaan we verder." De deadline staat nu op zondag.
Niemand wil verkiezingen
De partijen zijn erop gebrand de coalitiebesprekingen te laten slagen. Er is eigenlijk geen andere coalitie mogelijk en geen partij is gebaat bij het uitschrijven van nieuwe verkiezingen.