1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS / Heleen Ekker
NOS Nieuws

Nederlandse jongeren manen klimaatminister tot meer actie

Op de Klimaattop in Bonn hebben de Nederlandse VN-jongerenvertegenwoordigers minister Wiebes van Klimaat aangespoord tot meer actie. "Het regeerakkoord van het nieuwe kabinet is een mooie stap, maar het is nog niet genoeg om de Parijse doelen echt te halen", zegt Martijn Visser na afloop van een gesprek met de minister.

De Nederlandse jeugd wordt in Bonn vertegenwoordigd door twee jongeren: Emma Clemens en Martijn Visser. Deze VN-jongeren voeren in de aanloop naar dit soort conferenties gesprekken met veel andere jongeren in eigen land.

Onze toekomst

"Wij vertegenwoordigen hier vooral de Nederlandse jeugd, maar ook jongeren uit andere landen", zegt Emma. "Het gaat immers om onze toekomst, dus daar proberen we op allerlei manieren aandacht voor te vragen."

Ze hebben veel contact met collega-jongerenvertegenwoordigers uit andere landen om gezamenlijke standpunten voor te bereiden. Als die horen dat ze uit Nederland komen, zijn ze vaak onder de indruk.

"Wij zijn Nederland, we liggen voor een deel onder de zee. We moeten er heel hard aan gaan werken om niet te verdrinken. Met onze dijken maken we veel indruk op de andere jongeren."

Totale omschakeling nodig

Emma Clemens wijst erop dat veel Nederlandse jongeren vinden dat er meer nodig is dan het terugbrengen van de CO2-uitstoot. "In het regeerakkoord gaat het vooral over het omlaag brengen van emissies. Maar wat we missen is dat het nog niet echt gaat om een totale omschakeling naar hele andere energie."

Wel heeft ze vertrouwen in de nieuwe minister van Klimaat. "We verwachten dat hij ontzettend zijn best gaat doen voor ons. Ik geloof er zeker in dat hij gemotiveerd is om er iets aan te gaan doen."

Ga ervoor

"Je merkt vanuit jongeren een enorme kracht om echt meters te willen maken in het tegengaan van klimaatverandering." Hun Nederlandse achterban houden ze op de hoogte met blogs en filmpjes.

Ze hebben ook een boodschap voor andere Nederlandse jongeren: "Ga er wat aan doen, overal. Ga ervoor. Als je straks ergens gaat werken, kun je van binnenuit het systeem veranderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl