De lichtkunstwerken langs de Afsluitdijk
NOS NieuwsAangepast

'Schoonheid' Afsluitdijk versterkt door lichtgevende kunstwerken

Voortaan lichten de sluisgebouwen bij de dijk op door koplampen van voorbijrijdende auto's. Het lichtkunstproject 'Icoon Afsluitdijk' is officieel geopend. "Op deze manier wilden we de schoonheid van de Afsluitdijk versterken", zegt ontwerper Daan Roosegaarde. "Ik heb gekeken hoe ik kon benadrukken wat er al was."

De Lichtpoort, zoals de verlichte sluisgebouwen aan het begin van de dijk zijn genoemd, is een van de drie projecten die vanavond werden onthuld. Langs de Afsluitdijk zijn verder lichtgevende algen geplaatst. In de lucht zweven twee speciale vliegers.

Die vliegers zitten met lichtlijnen aan de grond vast en wekken energie op als ze bewegen in de wind. Het project 'Windvogel' genereert op die manier zo'n 20 kilowatt aan energie. "Genoeg om heel wat huishoudens te voorzien", zegt Roosegaarde. "De hele opening vanavond is energieneutraal."

'Het is alsof je door een sciencefictionfilm rijdt'

Windvogel is eigenlijk een idee van de overleden ruimtevaarder en natuurkundige Wubbo Ockels. Weduwe Joos Ockels was ook aanwezig bij de opening. "Voor mij is het emotioneel", vertelde ze. "Ik was altijd met Wubbo aan het vliegeren. Heerlijk dat nu met een kunstwerk wordt benadrukt dat we energie van grote hoogte kunnen halen."

Ook bij de andere projecten wilde Roosegaarde de interactie tussen het bouwwerk, de natuur en de mens centraal stellen. Zo bestaat 'Lichtpoort' uit reflecterend materiaal dat langs de randen van de sluisgebouwen is aangebracht. "Als auto's aan komen rijden, lichten de gebouwen op door de koplampen. En als er niemand rijdt, is het donker."

De algen lichten alleen op als ze worden aangeraakt. Roosegaarde: "Op die manier ontstaan nieuwe koppelingen tussen mens en landschap, duister en licht."

  • Studio Roosegaarde
    Glowing Nature zit in de vloer van een kazemat
  • Studio Roosegaarde
    De vloer van de kazemat licht op als je erop staat

Roosegaarde denkt dat automobilisten snel gewend zullen zijn aan de kunstwerken, al zullen ze in het begin misschien iets langzamer rijden. Vanavond stonden er nog geen lange files op de dijk.

De ontwerper voerde het project uit in opdracht van Rijkswaterstaat, dat de Afsluitdijk na 85 jaar gaat renoveren. De kunstwerken moeten het nationale monument extra symbolische waarde geven. 'Lichtpoort' is het enige kunstwerk dat blijvend is, de andere twee projecten zijn te zien tot 21 januari 2018.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl