De politie onderzoekt een hardhandige aanhouding van een scholier, gisteren in Tilburg. Op filmpjes op sociale media is te zien hoe een agent de 15-jarige Jordi Gommer onderuit schopt.

Ruwe aanhoudig scholieren, politie doet onderzoek

Bij de Tilburgse vmbo-school Campus 013 hadden zich gistermiddag zo'n 100 scholieren verzameld die mogelijk gehoor hadden gegeven aan een oproep tot een grote vechtpartij.

Grove beledigingen

Politiewoordvoerder Pierre-Ine Mattheussens legt uit: "Ik kan me voorstellen dat de beelden heftig over komen, maar de spanning liep hoog op. Er werden zeer grove beledigingen geuit. Wij waren daar om de rust te laten terugkeren".

Ze noemt het te vroeg om te zeggen of de aanhoudingen volgens de regels zijn gegaan. "Dat is niet enkel en alleen aan de beelden te zien. Dat moet uit onderzoek en evaluatie blijken".

De 15-jarige die hardhandig werd afgevoerd, Jordi Gommer, had naar eigen zeggen niks te maken met de dreigende vechtpartij bij zijn school.

Hij stond op het schoolplein toen er op de hoek ineens een grote groep jongeren zich verzamelde. Met een vriend ging hij kijken wat er aan de hand was. "De politie stuurde ons weg en we liepen naar achteren."

'Doe eens rustig'

Toen pakte een agent Jordy's vriend bij zijn rugzak. "Ik riep: 'Doe eens rustig' tegen die agent". Een andere politieman maande Jordy nogmaals om weg te gaan.

"Ik deed dat, werd ook aan mijn tas getrokken en toen op mijn hoofd geslagen", herinnert Jordy zich. Hij heeft nog steeds last van zijn nek en zijn jas en telefoon zijn kapot.

Directeur Robert Weijmans van Campus 013 (800 leerlingen): "Het lijkt erop dat veel leerlingen van onze school gehoor gaven aan de oproep op sociale media. We hebben geprobeerd de scholieren weer terug het gebouw in te krijgen."

Toen dat niet lukte, heeft de school de politie ingeschakeld. Weijmans weet nog niet waarom de jongeren zich verzamelden. Campus 013 onderzoekt dat. "Als bekend is wie wat heeft gedaan, krijgen die leerlingen straf."

Drugs en vuurwerk

Omwonenden klagen al langer over de school. Volgens hen is er sprake van structurele overlast, drugsgebruik en vuurwerk. Toen de politie weg was, ontplofte er gistermiddag ook een vuurwerkbom. De school houdt toezicht op het plein.

Er werden drie jongens opgepakt, waarvan er dus één werd gevloerd door een agent. De leerlingen (14, 15 en 16) zouden het bevel van de politie om te vertrekken hebben genegeerd, schrijft Omroep Brabant.

STER reclame